Limburgse schoolreisjes minder spectaculair en ver

Kinderen gaan op schoolreisje met de bus. © iStock
Een aantal Limburgse basisscholen herkent zich in het beeld dat schoolreisjes de komende jaren minder spectaculair en minder ver zullen zijn.
De kosten voor schoolreisjes zijn dit jaar flink gestegen en daarnaast betalen ook niet meer alle ouders de vrijwillige ouderbijdragen, zo merkt een aantal directeuren.

Stijgende prijzen

Op schoolreisje naar Toverland of de Efteling. Het zijn vaak spectaculaire uitstapjes voor kinderen op de basisschool. De komende jaren zou het wel eens zo kunnen zijn dat veel Limburgse kinderen dichterbij huis een uitstapje gaan maken met school.
Ook in Limburg hebben de basisscholen te kampen met de stijgende prijzen van busvervoer en de hogere entreeprijzen. Dat beeld herkent ook Marcel Janssen, directeur van basisschool Scharn in Maastricht. "De prijzen rijzen de pan uit. We zullen moeten afwachten hoe zich dit de komende jaren gaat ontwikkelen, anders is het voor ons niet meer te betalen als school."

Potje leeg

De kinderen van de school van Janssen zijn in september nog met de gehele school naar attractiepark Toverland geweest. "We wilden na de moeilijke coronatijd iets leuks doen voor alle leerlingen. De oudervereniging had daarvoor geld vrijgemaakt, maar het gevolg is nu wel dat het potje leeg is. Voor de rest van het schooljaar staat er niets meer op de planning, met uitzondering van het schoolkamp voor groep 8, maar daar leggen ouders zelf voor bij."
Bij basisschool Neel in Roermond merkt directeur Piet Coenen dat er beduidend minder ouders de vrijwillige ouderbijdrage betalen. "Dat heeft enerzijds te maken met de stijgende kosten, maar anderzijds ook dat steeds meer ouders beseffen dat het een vrijwillige bijdrage is en dus een keuze maken." Met de vrijwillige ouderbijdrage wordt onder meer het schoolreisje betaald. Coenen kan nog niet zeggen waar de uitstapjes dit schooljaar naar toe gaan, maar het is wel vergelijkbaar met andere jaren.

Oudervereniging

Bij basisschool Scharn hoeven ouders niet aan de school geld te betalen. "Wij hebben een oudervereniging waar ouders lid van kunnen worden. Daar betalen ze 37,50 euro per jaar en nagenoeg honderd procent van de ouders is ook lid. Voor een enkele ouder die dit niet kan, bestaat er een regeling. Ik heb nog niet gemerkt dat het aantal is teruggelopen", legt Janssen uit. Ook bij basisschool Overhoven in Sittard betalen ouders een relatief klein bedrag van 35 euro aan de oudervereniging. Directeur Mayke Zijlstra heeft nog geen signalen ontvangen dat minder ouders betalen: "We zien soms wel dat ouders het geld pas later in het jaar betalen of in gedeeltes overmaken, maar ze leveren wel een bijdrage."
De ouderraad van basisschool Overhoven kijkt volgens Zijlstra al jaren heel kritisch naar de uitgaven voor activiteiten waaronder het schoolreisje en zijn creatief in het bedenken van oplossingen. "Dit jaar zullen ze daar nog meer toe gedwongen worden gezien de stijgende prijzen. Vermoedelijk zullen we er tegenaanlopen dat er andere keuzes gemaakt moeten worden, de offertes bij busmaatschappijen worden momenteel opgevraagd, maar onze keuzes qua schoolreisjes waren al bescheiden."
Die woorden beaamt directeur Roel van den Bosch van basisschool Eikenderveld. In Heerlen waren de schoolreisjes ook al in een bescheiden vorm. "Als school vinden wij het belangrijk om onze kinderen een uitje te gunnen, ook omdat het niet in elke gezinssituatie kan. Wij bezochten bijvoorbeeld Avonturenpark Valdeludo in Echt en die lijn trekken we door. We doen niet mee aan het circus hoe groter en verder."

Worsteling

Basisschool Sint Martinus in Venlo herkent zich nog niet in het beeld dat de schoolreisjes minder spectaculair of minder ver zullen zijn. "Wij gaan dit jaar hetzelfde ondernemen als andere jaren", vertelt directeur Frank Giesen. "Ik zie wel dat alles veel duurder is geworden. Die prijsstijgingen gaan nog een worsteling opleveren en mogelijk ook voor de toekomst betekenen dat we andere keuzes gaan maken en dichterbij op schoolreisje gaan."
Giesen geeft als voorbeeld: "Per leerling is 20 à 25 euro voor zowel bus als entree nog wel te behappen, maar op het moment dat het naar 35 of zelfs 40 euro gaat dan wordt het wel een lastige voor een aantal ouders. We hebben ook gezinnen die drie of vier kinderen bij ons op school hebben. Dat is voor veel mensen een stevige rib uit hun lijf." Giesen merkt dat er een lichte stijging is in ouders die niet meer de ouderbijdrage overmaken. “Het valt gelukkig mee. Daarnaast hebben we een solidariteitsbijdrage voor ouders die het geld makkelijker kunnen missen. Zij kunnen iets extra’s overmaken waardoor het ruim voldoende is om te compenseren als andere ouders niets betalen."

Luxe positie

De kinderen van basisschool Sint Martinus mogen zich in elk geval nog verheugen op een aantal leuke uitstapjes. Zo gaan groep 3-4-5 naar Toverland en groep 6-7-8 naar Moviepark Germany. De jongste kinderen uit groep 1 en 2 gaan naar een grote speeltuin in de buurt. Giessen beseft: "Wij zitten nog in een luxe positie."