Spookrijdende mensensmokkelaar moet twee jaar de cel in

Het voertuig werd klemgereden op de A76 bij Heerlen. © Koninklijke Marechaussee
De 30-jarige Iraniër Ako A. is dinsdag door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot twee jaar cel voor mensensmokkel. Ook mag hij één jaar niet achter het stuur kruipen.
Hiermee komt de rechtbank niet tot een andere straf dan justitie twee weken geleden eiste. "Alles afwegende beschouwt de rechtbank de door de officier van justitie gevorderde straf een passende", aldus de rechter.

Gevaar op de weg

Als de Duitse politie op 28 juni 2022 in de omgeving van Aken een Audi Q7 met Engels kenteken wil controleren, slaat de bestuurder op de vlucht. Ako A. bestuurt het voertuig en op de bijrijdersstoel zit een asielzoeker. De Iraniër negeert de stoptekens en rijdt met hoge snelheid over de N281 en A76. Volgens de rechtbank heeft de dertiger tijdens zijn vlucht tal van verkeersregels aan zijn laars gelapt. Op die bewuste junidag scheurt hij onder meer aan de verkeerde kant van de weg en rijdt bijna een motoragent aan.
"De politieagent heeft ontzettende angstgevoelens gehad. Naast het gevaar waarin hij de motoragent heeft gebracht, heeft de verdachte bij zijn vlucht de algemene verkeersveiligheid door zijn rijgedrag ernstig in gevaar gebracht. Het is een geluk dat op dat moment geen andere weggebruikers het pad van de verdachte hebben gekruist", zegt de rechtbank.

Illegale oversteek

Uiteindelijk rijdt de politie Ako klem bij een tankstation op de A76 in de buurt van Heerlen. Agenten vinden in de Audi onder meer een rubberboot, tientallen zwemvesten, een buitenboordmotor, jerrycans en handpompen. Die spullen die zijn gevonden kunnen zoal worden gebruikt om mensen illegaal het Kanaal tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk te laten oversteken. Bij zo'n illegale oversteek vallen met regelmaat dodelijke slachtoffers.

Blijven ontkennen

"Strafverzwarend is bovendien dat hij een wezenlijke en leidende rol heeft gespeeld bij de voorbereidingshandelingen van mensensmokkel. Een rol die hij tegen beter weten in blijft ontkennen en bagatelliseren, ook nadat hem onder meer belastende gesprekken zijn voorgehouden. Hij heeft op geen enkele wijze blijk gegeven de onjuistheid en verwijtbaarheid van dit handelen in te zien of daarvoor ook maar enige verantwoordelijkheid genomen", vindt de rechtbank.