Raad hakt knoop door over nieuw raadshuis van Beekdaelen

Het gemeentehuis van Beekdaelen in Nuth © L1 (Erwin Minkenberg)
Er is in de politiek in Beekdaelen nog steeds verdeeldheid over de plek en de eventuele nieuwbouw van het gemeentehuis.
Dinsdagavond wordt het plan voor nieuwbouw besproken in de gemeenteraadsvergadering. Volgens het college van Beekdaelen is nieuwbouw bij het sportcomplex De Oirsprong in Oirsbeek de beste optie, maar daar is niet iedereen het over eens.

Nieuwbouw is onverantwoord

Oppositiepartij VVD vindt nieuwbouw helemaal onbespreekbaar. "Het is maatschappelijk onverantwoord om in deze moeilijke tijden zoveel geld uit te geven. Maak de bestaande gebouwen in Nuth en Schinnen in orde en zorg dat een goede dienstverlening gegarandeerd is", zegt Marco Sturmans namens die partij. "Bovendien duurt het heel lang eer er financieel voordeel is ten opzichte van renovatie van de oude gemeentehuizen. En wie weet zijn we dan alweer gefuseerd met een andere gemeente en wordt het gemeentehuis overbodig".
Die laatste opvatting deelt de VVD met de PvdA. "Wij sluiten nieuwbouw uit. 40 jaar terugverdientijd is wel heel erg lang. Laat de situatie zoals hij is. Een nieuw gemeentehuis bouwen is niet verantwoord en de gemeente geeft er een verkeerd signaal mee af. Bovendien zorgt het voor een enorme verkeersbelasting in en rond Oirsbeek en Amstenrade", laat Lars Kockelkoren van de PvdA weten.

Verdeeldheid in de raad

Clasina Debets van GroenLinks houdt de troeven van haar partij nog even achter de hand: "wij zijn voor nieuwbouw op industrieterrein De Horsel. Dat hebben we goed uitgezocht en vanavond tijdens de raadsvergadering komen we met sterke bewijzen waarom dat de beste optie is".
De coalitiepartijen hebben begrip voor de verdeeldheid. "Wij zijn vóór het plan nieuwbouw Oirsbeek", zegt Twan Schevers van het CDA. "Het is structureel goedkoper en we kunnen de oude gebouwen een mooie andere functie geven. Er zullen dinsdagavond wel discussies ontstaan en dat is prima. We moeten ons alleen niet laten beïnvloeden door sentimenten".

Geen appeltje-eitje

Verschillende partijen bevestigen de geruchten dat er in de coalitie ook enige verdeeldheid heerst. Die coalitie bestaat uit de Vernieuwingspartij (7 zetels), Beekdaelen Lokaal (6) en het CDA (5). De oppositiepartijen zijn GroenLinks (3), VVD (2) PvdA en D66 (beide één zetel). Gezien het grote verschil in zetels zou het plan een appeltje-eitje kunnen zijn maar door de eventuele verdeeldheid in de coalitie en de mogelijk sterke argumenten kan het wel eens een lange avond worden.
De raadsvergadering is dinsdagavond vanaf 19.00 uur live te zien op de lokale omroep ZO-NWS.