Protest tegen sluiting medisch kinderdagverblijf

Deze mensen voerden actie tegen het plan © L1 (Pim Cléber)
Medewerkers en ouders van het medisch kinderdagverblijf (MKD) in Zuid-Limburg protesteerden dinsdagmiddag tegen de aangekondigde sluiting. "Het doel om kinderen zo veel mogelijk het reguliere onderwijs in te laten stromen komt hiermee onder druk te staan."
Dat zegt Marloes Meelkop, gedragswetenschapper bij Xonar en werkzaam bij medische kinderdagverblijven in Maastricht, Limbricht en Heerlen. Kinderen tot 7 jaar met een forse ontwikkelachterstand, ontwikkelingsstoornissen, trauma- en hechtingsproblematiek kunnen bij een MKD terecht.

Tandje minder

De sluiting is het gevolg van de aangescherpte regels die de gemeente Maastricht stelde in de aanbesteding voor de jeugdzorg in Zuid-Limburg. De gemeente stelde 'jeugdigen met ernstige moeilijkheden' het met 'een lichtere functiemix' moeten doen. Het was voor jeugdzorgorganisatie Xonar reden te stoppen met de MKD's. "De gemeente heeft eenzijdig besloten dat het wel een tandje minder kan", aldus Meelkop.

90 kinderen

Op dit moment komen zo'n 90 kinderen naar de MKD's van Xonar in Zuid-Limburg. Meelkop weet niet waar de kinderen naartoe moeten straks. "We willen met de gemeente om tafel om duidelijk te maken wat er nodig is voor deze kinderen."

Twee jaar

Deborah Groen is moeder van twee kinderen die op anderhalfjarige leeftijd een zware ontwikkelingsachterstand hadden. Na ruim twee jaar in het MKD in Limbricht konden haar kinderen naar het reguliere onderwijs. "Zonder het MKD was dat niet gelukt."