Universiteit Maastricht: 'Buitenlandse studenten zijn nodig'

Gebouw van de Maastrichtse universiteit in de binnenstad © Jean-Pierre Geusens
Universiteiten en hogescholen in grensregio's en provincies met meer vergrijzing blijven internationale studenten nodig hebben, ook al wil de politiek dit aan banden leggen.
Dat bevestigt de Universiteit Maastricht na een bericht van Trouw. De Tweede Kamer wil juist wil dat minister Robbert Dijkgraaf (Wetenschap) meer doet om de toestroom van studenten uit het buitenland te beperken.

Beter voor eigen jeugd

"In Limburg is de aanwezigheid van internationaal talent niet alleen logisch in een regio waar drie landsgrenzen samenkomen, maar ook een voorwaarde voor een volwaardig en sterk onderwijsaanbod", zegt een woordvoerder van de universiteit in Maastricht. Volgens hem versterken deze studenten juist de kansen voor de eigen jeugd uit Limburg, omdat het 'leidt tot een gezonde arbeidsmarkt in de toekomst.'

Diversiteit

Ook de Universiteit Twente staat 'enorm te springen om nieuw talent', zegt een woordvoerder. "We hebben voldoende ruimte voor alle studenten en de gehele regio heeft de internationale studenten nodig." In het gebied zijn veel technische bedrijven te vinden, waarvoor de aanwas vanuit het buitenland erg welkom is. "Bovendien is de diversiteit in studenten erg belangrijk voor wetenschappelijk onderzoek."

Zeeland

In Trouw zegt de bestuurder van de Hogeschool in Zeeland HZ bezorgd te zijn dat de minister met een nieuw wetsvoorstel ook regio's buiten de Randstad aan banden legt. Dat terwijl zij de buitenlandse studenten juist verwelkomen. Dinsdagmiddag debatteert de Tweede Kamer over het onderwerp.

Minderheid

In Maastricht is meer dan de helft van de studenten afkomstig uit het buitenland. Aan andere universiteiten is dit ook het geval bij sommige opleidingen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de studies psychologie en politicologie bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). Die universiteit liet daarom eerder weten een quotum in te willen stellen om de instroom te beperken.
Koepelorganisatie Universiteiten van Nederland zei dit jaar nog in gesprek te gaan met de minister over wettelijke mogelijkheden die universiteiten hebben om de buitenlandse instroom te beperken.