Minder nieuwbouw in Limburg: nul in Mook en Middelaar

In Limburg verrezen in 2022 in totaal 3400 nieuwe woningen © Istock
Mook en Middelaar is een van de slechts drie gemeenten in Nederland waar afgelopen jaar geen enkele nieuwbouwwoning werd opgeleverd. Maastricht was in Limburg koploper, met 969 nieuw opgeleverde woningen.
Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Groeiers

Door de bijna 1000 nieuwe woningen in Maastricht groeide het aantal beschikbare huizen daar met 1,5 procent tot ongeveer 65.000. Ook Gennep, Venray, Horst aan de Maas en Maasgouw zagen het woningaanbod met meer dan één procent stijgen. Simpelveld kreeg er afgelopen jaar volgens de gegevens slechts één nieuwbouwwoning bij.

Daling

In Limburg verrezen vorig jaar in totaal zo'n 3400 nieuwe woningen, minder dan in 2021 toen er nog 3500 nieuwe huizen en appartementen op de markt kwamen. Landelijk was er wel nog sprake van groei: in 2022 kwamen er in Nederland 74.000 woningen bij en dat is volgens het CBS het hoogste aantal in tien jaar. Toch komt dat nog lang niet in de buurt van de 100.000 woningen die het kabinet elk jaar wil opleveren om de woningcrisis tegen te gaan.
In Nederland zijn nu ongeveer 8,1 miljoen woningen te vinden. Verhoudingsgewijs waren de grootste groeigemeenten afgelopen jaar Vlieland (7 procent), Ameland (3,5 procent), Waddinxveen (3,1) en Woudenberg (3 procent). In absolute aantallen kreeg Amsterdam er met ruim 6700 nieuwe adressen de meeste woningen bij.
De verwachting is dat het aantal woningen dat dit jaar wordt opgeleverd, lager zal zijn van in 2022. Reden daarvoor is onder andere de hoge inflatie, een tekort aan bouwmaterialen en personeel. Ook is het volgens het Economisch Instituut voor de Bouw EIB steeds moeilijker om bouwgrond te vinden.