Zuyderland oefent spoedeisende hulp met holografische bril

De HoloLens projecteert een hologram op een pop. © Zuyderland
De spoedeisende hulp van de Zuyderlandziekenhuizen oefent sinds kort acute en levensbedreigende situaties met een zogeheten 'HoloLens'.
Door de bril te dragen, kan op een oefenpop een hologram worden geprojecteerd van een gewonde persoon. Daardoor is de situatie waarheidsgetrouwer voor artsen en verpleegkundigen die de training volgen.

Urgentiebesef

De drager van de bril ziet op het ziekenhuisbed een 3D-patiënt op ware grootte liggen en kan met fysiek aanwezige medische hulpmiddelen handelingen uitvoeren. Doordat er op het bed een echte pop ligt, is er zowel een virtuele als fysieke feedback. Er ontstaat zo een 'optimaal urgentiebesef', aldus de ziekenhuizen.
"De fysieke handelingen in combinatie met het hologram zorgt voor een realistische scenariotraining, je vóélt de urgentie van de patiënt, iets wat niet lukt bij onze gewone oefenpop", zegt arts-assistent in opleiding tot SEH-arts Fieke Geerets.

HoloLens

De HoloLens is ontwikkeld samen met het Zuyderland Innovatielab, Zuyderland Academie en ontwikkelaar Velicus. Volgens Zuyderland zijn er nog maar weinig Europese ziekenhuizen die zulke 'mixed reality' inzetten op de spoedeisende hulp.
Het experiment bevindt zich momenteel in de testfase. In het eerste kwartaal van 2023 wordt de HoloLens een structureel onderdeel binnen de scenariotraining en wordt er onderzoek gedaan naar het effect op de kwaliteit van handelen en het opleidingsniveau.