Explosievenvondst Roermond in Duits plofkraakonderzoek

Politie en EOD doen onderzoek bij het bedrijfspand in Roermond © Fer Traugott
De vondst van explosieven bij een garagebedrijf in Roermond en een arrestatie in Posterholt maandagmorgen, zijn onderdeel van een Duits onderzoek naar plofkraken.
Dat meldt de politie maandagmiddag.

Zuid-Duitsland

Het gaat om een bende plofkrakers die sinds 2021 verantwoordelijk zou zijn voor een reeks opgeblazen geldautomaten in de Zuid-Duitse deelstaten Beieren en Baden-Wurttemberg. Het onderzoek is volledig in Duitse handen.

Explosieven

Een grote politiemacht viel maandagochtend binnen bij een garagebedrijf op bedrijventerrein Heide-Roerstreek in Roermond. Daar werden explosieven gevonden. De nog onbekende springstoffen zijn door militairen van de Explosieven Opruimings Dienst meegenomen naar een terrein in de buurt van Asenray waar ze zullen worden opgeblazen.

Aanhouding

Ongeveer tegelijkertijd werd in Posterholt iemand in zijn of haar woning aangehouden. Het appartement aan de Zwartemolenhof werd daarna door rechercheurs onderzocht. Ook in Utrecht is de politie maandagmorgen in actie gekomen voor deze zaak.

Internationaal

Duitsland wordt al enkele jaren regelmatig getroffen door Nederlandse criminelen die over de grens geldautomaten opblazen. Vaak opereren die criminelen vanuit Limburg. Zo werden in 2017 in een Roermondse garagebox auto's gevonden die werden gebruikt bij plofkraken in Duitsland. En in 2021 werd in Venlo een auto achtergelaten die bij plofkraken in het Roergebied werd ingezet.