Velden viert weer ouderwetse Gekke Maondaag

De Kinderoptocht begon maandagochtend al om 10:00 uur. © L1 (Pascal Courbois)
Velden is maandag in de ban van Gekke Maondaag. Daar trekt om 13:49 uur de grote optocht als vanouds weer door het dorp.
Het is voor het eerst sinds 2020 dat er in Velden weer een traditionele Gekke Maondaag wordt gevierd. De feestdag begon al om 10:00 uur met de kinderoptocht.

Gekke Maondaag

De feestdag wordt in drie Limburgse dorpen gevierd. Naast Velden vieren ook Grubbenvorst en Lottum Gekke Maondaag. Het feest heeft alles weg van carnaval maar is van oorsprong niet verbonden aan het traditionele carnavalsseizoen. Zo is de Gekke Maondaag in Velden ontstaan als lokaal feest van agrarische jongeren. Dit als reactie op de eeuwenoude jaarlijkse gildefeesten van het Veldense St. Sebastianusgilde waar alleen getrouwde mannen van boven de 30 jaar lid van mogen zijn. In Velden viert men de feestdag traditiegetrouw op de laatste maandag van januari. Grubbenvorst viert zijn Gekke Maondaag jaarlijks twee weken voor carnaval, Lottum doet dat een week later.

Prins Willem II

Willem Koopmans gaat dit jaar de Veldense Gekke Maondaag voor als Prins Willem II. De 22-jarige Koopmans heeft Jason Hafmans en Niels Vestjens aan zijn zijdes als adjudanten. Bij Gekke Maondaagsvereniging De Wuilus uit Velden woont de prins traditiegetrouw in Velden, is hij niet getrouwd en jonger dan 30 jaar. Tradities die nog overeind zijn gebleven van het lokale feest dat geldt als oorsprong van Gekke Maondaag.

Alternatieve Gekke Maondaag

Hoewel het dorp terug moet naar 2020 voor de laatste 'echte' Gekke Maondaag werd er in 2022 toch nog een alternatieve Gekke Maondaag gevierd. Toen organiseerde De Wuilus in mei nog een alternatief feestweekend.
Aansluitend aan de optocht gaat het feestgedruis verder in de tent in het dorp. Daar worden de rest van de dag optredens verzorgt door onder meer W-Dreej en La Bamba.