UM: Kreeftjes en vissen in de war door medicijnresten

Kalmeringsmiddelen en antipsychotica die afkomstig zijn van medicijnen vormen een risico voor het leven in beken, sloten en plassen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht en het RIVM.
De medicijnresten zijn vooral afkomstig van huishoudens, blijkt uit het onderzoek waarbij voor het eerst is gekeken naar welke psychofarmaca er precies in het oppervlaktewater te vinden zijn.
Duidelijkheid
Waterzuiveringscentrales controleren niet op alle medicijnresten, waardoor onduidelijk was welke stoffen er allemaal in het oppervlaktewater voorkomen. Drie jaar geleden waarschuwde het RIVM al voor de medicijnresten. Metingen bij een waterzuiveringsstation bij Winterswijk bieden nu meer duidelijkheid.
Agressieve kreeft
De resten van bijvoorbeeld angstremmers, antidepressiva en andere medicijnen voor geestesaandoeningen kunnen volgens de onderzoekers gevolgen hebben voor vissen en rivierkreeftjes. De kunnen volgens de onderzoeker agressiever of juist passiever worden, en dat heeft dan weer gevolgen voor de voedselketens in het water. Ook kunnen de resten effect hebben op de waterplanten.
Afbouwen
Vanwege deze effecten pleiten de onderzoekers ervoor dat artsen voorzichtig moeten zijn met de hoeveelheid psychofarmaca die ze voorschrijven. Ook zou er beter gekeken moeten worden wanneer patiënten hun medicijnen kunnen gaan afbouwen, om zo de hoeveelheid medicijnresten in de natuur terug te brengen.