Limburgse klimaatactiviste in Den Haag: 'Ik kan niet anders'

Politie voert meer dan honderd demonstranten af. © ANP
Klimaatactiviste Silvia Tuenter uit Haelen is zaterdag, samen met honderden andere activisten, opgepakt door de politie vanwege de demonstratie op de A12 in Den Haag. "Ik kan niet anders dan iets doen voor mijn kinderen en later hopelijk mijn kleinkinderen", verklaart ze.
De activisten vormden een blokkade op de autosnelweg, als protest tegen de miljarden subsidies die Nederland uitgeeft aan producenten van fossiele brandstoffen.

Hardhandig

"We hebben ons ontzettend hard verzet om niet meegenomen te worden door in elkaar geklemd te gaan zitten. Het ging er vrij hardhandig aan toe, een politieagent dreigde pepperspray te gebruiken en ik kreeg een knie op mijn borst. Uiteindelijk hebben ze ons toch meegenomen in busjes en nu zitten we met z'n allen in een sporthal te wachten totdat ze ons één voor één identificeren", verklaart Tuenter.

'Er verandert niks'

Of ze strafrechtelijk vervolgd gaat worden voor de actie is onbekend, maar dat weerhoudt de 52-jarige vrouw in ieder geval niet om te blijven demonstreren. "We weten al 30 jaar dat dit aan de hand is en zijn altijd milieubewust geweest. Ik draag het uit in mijn buurt, maar door gewone demonstraties of te stemmen, verandert er niks. Maar ik denk dat we met demonstraties als vandaag kleine stapjes kunnen zetten. Ik denk dat een andere economie mogelijk is", aldus de klimaatactiviste.