Statenleden gaan na verkiezingen flink meer verdienen

Het Gouvernement in Maastricht. © iStock
De vergoeding voor de Provinciale Statenleden die na de verkiezingen aantreden, gaat flink omhoog als het aan het kabinet ligt.
Het kabinet had al voorgesteld om Statenleden meer aan hun taak als volksvertegenwoordiger te laten verdienen, maar mede op aandringen van de Tweede Kamer, gaat dat bedrag naar verwachting meer omhoog.

Werkdruk

Daardoor gaat de vergoeding van Statenleden van 1329 euro per maand naar 1895 euro per maand, bruto. Het kabinet wil daarnaast voor Algemeen bestuursleden van de Waterschappen van 545 naar 720 bruto per maand.
Deze bedragen doen meer recht aan de werkdruk van de volksvertegenwoordigers, vindt minister Hanke Bruins Slot. Ze legt haar voorstel voor aan de Raad van State.

Aantrekken

Verhoging van de vergoeding is ook nodig om genoeg mensen aan te trekken voor de ambten. Het aantal Statenleden is sinds 2007 verminderd. Daardoor doen Statenleden meer werk. Bovendien moeten ze steeds vaker besluiten nemen over landelijk belangrijke thema's zoals energie, klimaat, woningbouw en de stikstofcrisis, erkent het kabinet.