Heerlen voert lijst van energiearmoede aan

Een slecht energielabel gaat samen met hoge stookkosten © Istock
Veel huishoudens in Nederland hebben moeite met het betalen van de energierekening. Heerlen spant de kroon: daar heeft meer dan 15 procent van de huishoudens te kampen met energiearmoede
Dat meldt onderzoeksbureau TNO dat een analyse maakte van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Stijging

Energiearmoede is volgens TNO de combinatie van een laag inkomen en een hoge energierekening, bijvoorbeeld vanwege een huis met een laag energielabel. Van alle Nederlandse gemeenten is Heerlen relatief gezien het energiearmoedigst in 2022. In deze gemeente gaat het om 15,4 procent van de huishoudens. In 2020 lag het percentage lager: 14,1 procent.

Energielabels

Niet alleen in Heerlen is energiearmoede sterk voelbaar. Ook in onder meer Kerkrade (11,4 procent), Roermond (10,7 procent), Vaals (13,4 procent) en Sittard-Geleen (10,5 procent) lijden veel huishouden onder energiearmoede. Hoe dat mogelijk is? In die gemeenten staan vaak huizen met slechte energielabels. Twee derde van de energiearmen wonen in huizen met labels F en G. "Het is echt een probleem dat veel op het platteland en in de grote steden speelt", zegt TNO-onderzoeker Peter Mulder. "In de middelgrote steden is het veel minder erg."

Tegemoetkoming

Ten opzichte van de vorige meting in 2020 zijn is het aantal huishoudens met energiearmoede met 90.000 gestegen. Het probleem doet zich nu voor achter 600.000 voordeuren in Nederland. Zonder de tegemoetkoming in de energiekosten die voor de armste huishoudens beschikbaar kwam en de twee maanden waarin elk Nederlands huishouden 190 euro kreeg voor energie, had het om 1 miljoen huishoudens kunnen gaan.

Groter

Toch zijn de problemen groter dan de stijging van het aantal huishoudens doet vermoeden. "De energiearmoede is verbreed en verdiept", stelt Mulder. Daarmee bedoelt hij dat er meer huishoudens energiearmoede ervaren én dat de problemen voor die huishoudens ook veel groter zijn geworden.

Kosten

Zo was de gemiddelde energierekening van een energiearm huishouden in 2020 nog 125 euro per maand, maar vorig jaar 190 euro per maand. Die huishoudens waren daardoor een groter deel van hun salaris aan gas en elektra kwijt. Afgelopen jaar ging het om meer dan een achtste van hun inkomen.
Energiearmoede leidt ook tot hogere zorgkosten, zocht het onderzoeksbureau uit. Zeker als de verwarming lager of helemaal uit wordt gezet om op de energiekosten te besparen, ontstaan er vaak klachten. Schimmels hebben in koude, vochtige woningen bijvoorbeeld ook vrij spel.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!