Drukte in carnavalswinkels: voor elk wat wils

Het is hartstikke druk bij carnavalswinkels © L1
Carnavalswinkels draaien op volle toeren en lijken na twee stille coronajaren het drukker te hebben dan ooit.
"Het lijkt een beetje alsof iedereen twee jaar in de gevangenis heeft gezeten en er nu weer uit is", zegt Mattie Vinken van carnavalswinkel Famon in Maasbracht. Vrijdag was het al behoorlijk druk in zijn zaak. "Iedereen wil deze carnaval goed feest vieren en dat merken we echt in de winkel."

Schminck

En dat is terug te zien in de trends van de carnavalskleding dit jaar, weet Astrid Vinken van Famon. "Glitter en glamour, dat gaat het hardst. En niet alleen in kleding, maar ook met de schminck. Het kan niet op. En of ze nou een kant-en-klaar pakje kopen of allerlei materialen om er zelf mee aan de slag te gaan. Het wordt allemaal goed verkocht."

Kledingbank

Even verderop in Maasbracht is het ook erg druk bij de Kledingbank. Normaal gesproken alleen toegankelijk voor mensen met een kleinere portemonnee, maar vrijdag en zaterdag is iedereen welkom. "Het hele jaar door zamelen wij kleding in en de carnavalsspullen sorteren wij dan uit", zegt Claudia Lange van de Kledingbank. "En nu mag iedereen langskomen."
Want de opbrengst komt weer ten goede aan de Kledingbank. "Daar kunnen we weer veel spullen van kopen die mensen met wat minder geld hard nodig hebben. Dus deze carnavalsverkopen is uiteindelijk een feest voor iedereen."