Warme billen op het terras? Sittard-Geleen start met proef

Stockfoto © iStock
De gemeente Sittard-Geleen wil door middel van een proef de horeca stimuleren om terrasverwarming te vervangen door warmtekussens.
Dat alternatief is volgens de gemeente milieuvriendelijker én zuiniger.

Energiekosten

In de wintermaanden of op koude zomeravonden worden terrassen vaak verwarmd met gasgestookte terrasverwarmers. "Horecaondernemers hadden het moeilijk door corona en hebben nu te maken met hoge energiekosten", zegt de gemeente Sittard-Geleen.

Zuiniger

De gemeente start daarom nu met een proef met warmtekussens voor stoelen en banken op terrassen. "Die kussens werken op elektriciteit (oplaadbare batterijen) en zijn veel zuiniger dan terrasverwarmers. Een terrasverwarmer verbruikt per uur net zoveel als twintig kussens", legt de gemeente uit.

Zelf bedienen

De kussens hebben een zitje en een rugleuning. Bezoekers kunnen zelf de temperatuur reguleren. Als er niemand op zit, schakelt het kussen na twee minuten vanzelf uit.

Subsidie

Voor de proef stelt de gemeente Sittard-Geleen 20.000 euro subsidie beschikbaar. "Ondernemers die een aanvraag indienen, krijgen subsidie voor de helft van de kosten voor de aanschaf (maximaal 1600 euro). Eén kussen kost 200 euro. Er is per ondernemer subsidie voor maximaal acht kussens", aldus de gemeente.