Politiek: 'Aanpak drugsafval kan beter'

Drugsafval gevonden in Mariahoop © Fer Traugott
Om drugsdumpingen op te ruimen en te voorkomen, kunnen en moeten de betrokken overheden en diensten beter gaan samenwerken.
Dat hebben lokale en regionale bestuurders Kamerleden op het hart gedrukt bij een werkbezoek aan Noord-Brabant. Ook Limburg kampt met veel drugsdumpingen.

Stijging

In Limburg zijn de kosten voor het opruimen van drugsdumpingen vorig jaar flink gestegen. In 2021 werd er bij de provincie nog subsidie aangevraagd voor opruimkosten van 150.000 euro, vorig jaar liep dit bedrag op naar 260.000 euro.

Put

Tweede Kamerleden Roelof Bisschop (SGP) en Eva van Esch (Partij voor de Dieren) gingen kijken bij een put die in maart 2021 werd ontdekt achter een drugslab. Daar waren zoveel chemicaliën in geloosd, dat de opruimkosten van ongeveer een miljoen euro haast niet meer te dragen bleken voor de grondeigenaar, de stichting Brabants Landschap. Dit voorjaar moeten de grondige opruimwerkzaamheden beginnen.

Beter

De aanpak van drugsafval kan en moet beter, vinden aanwezigen. De aanpak van lozingen van drugsafval is niet alleen een kwestie van strengere controles, zeggen deskundigen. Ze wezen de Kamerleden bijvoorbeeld op sociale problematiek, waardoor mensen uit geldnood hun erf ter beschikking stellen aan criminelen. Intussen vreest de georganiseerde misdaad weinig van het Nederlandse strafrecht, terwijl er wel goede voorzieningen en infrastructuur zijn waar ze van kunnen profiteren. Criminelen zouden zelfs inspelen op anti-overheidssentimenten op het platteland.

Opruimen

Ook het opruimen is complex. Er treedt schade op aan natuur en milieu, en zelfs de waterzuivering heeft er last van. De hoge onderzoeks- en opruimkosten leveren de overheid én de grondeigenaren ook nog altijd hoofdpijn op.

Samenwerking

Kamerlid Bisschop zegt mede door het bezoek doordrongen te zijn van de noodzaak van betere samenwerking in de aanpak. "Zorg er nou voor dat er één centraal punt is dat de provincies kan ondersteunen en sturen." Hij ziet wel iets in de suggestie om daar bijvoorbeeld een speciale dienst voor op te richten. Van Esch viel vooral op dat er nauwelijks iets is geregeld voor de grote kosten van het natuurherstel.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!