Hertenkampen dreigen te verdwijnen: kabinet handhaaft verbod

Damhert met jong © iStock
Het kabinet houdt vast aan het plan om hertenkampen te verbieden. Dat zei minister Piet Adema (Landbouw) donderdag in de Tweede Kamer. "Het dier is bedoeld om vrij in de natuur te lopen." Het gaat om het welzijn van de dieren, benadrukte hij.
Er zijn nu zo'n 250 hertenkampen. Adema vindt echter dat dam- en edelherten in velden en bossen horen te leven, niet in een beperkte ruimte achter een hek.

Dierenlijst

Herten komen niet op de lijst van hobby- en huisdieren die mogen worden gehouden. Daar staan dertig dieren op die wel gehouden kunnen worden, zoals honden, geiten en alpaca's. De lijst is op wetenschappelijke basis samengesteld en wordt op 1 januari volgend jaar ingevoerd. Dat betekent dat er dan niet meer met herten gefokt mag worden.

Niet meer fokken

De bestaande hertenkampen en kinderboerderijen hoeven niet op die datum de herten de deur uit te hebben gedaan. De bestaande dieren mogen blijven tot ze doodgaan, maar er mogen geen nieuwe herten meer bij komen. Op die manier zullen de hertenkampen langzaam verdwijnen.

Steun voor plan

In de Kamer is steun voor Adema. SGP en PVV keerden zich tijdens het debat tegen het besluit. Roelof Bisschop (SGP) vindt het verhaal niet overtuigend. Zo worden volgens hem damherten al eeuwenlang in hertenkampen gehouden. Hij vindt de lijst van dieren die gehouden mogen worden arbitrair en ondoorzichtig.
Volgens PVV-Kamerlid Dion Graus hebben herten het in een hertenkamp vaak beter dan in de vrije natuur "waar stropers en jagers rondlopen en waar ze plastic vreten".