Positieve reacties Prinses Vera I vanuit Europees Parlement

Vera Tax in het L1-programma AvondGasten Europa © L1
Vera Tax heeft in Brussel vooral positieve reacties gekregen op haar kroning tot Prinses Vera I van carnavalsvereniging De Gaaskaetel in Venlo.
Dat zei Tax in het L1-programma AvondGasten Europa. Ze is sinds 2019 lid van het Europees Parlement.

Levendige discussie

Tax is de eerste vrouwelijke prinses in een van de grote carnavalssteden in Limburg. Het leidde tot een levendige discussie over traditie in de carnavalswereld. "Ik wist wel dat het tot discussie zou leiden. Ik kreeg afgelopen dagen vooral ongekend veel positieve reacties. En ik vind het fijn dat er een gesprek over is. Voorheen werd er niet over gesproken omdat het te ingewikkeld was. Nu hebben we het erover."

Parlement

"Hier in Brussel begrijpen de mensen het niet zo goed, omdat ze niet goed weten wat carnaval is. De Belgische collega's wel, die kwamen meteen feliciteren. Veel van onze PvdA-medewerkers komen uit de Randstad, dus ik heb vooral veel uitgelegd hoe het zit. En dat ze me alleen met "hoogheid" moeten aanspreken als ik het pak aanheb, niet hier in het Europees Parlement", aldus Tax in AvondGasten Europa.

Loonkloof

Tax ziet een verband tussen haar Venlose primeur als carnavalsprinses en haar werk in Brussel. In het Europees Parlement houdt Tax zich onder meer bezig met vrouwenrechten. Daarvoor vergaderde ze woensdag in de commissie FEMM. "Daar zijn we op dit moment bezig met de loonkloof tussen mannen en vrouwen. In Europa verdienen vrouwen gemiddeld nog 13 procent minder dan mannen voor hetzelfde werk. We hebben nu een kopie gemaakt van een wet die in IJsland goed werkt, die gaat over loontransparantie. Werkgevers worden verplicht om aan te geven dat in hun organisatie geen loonkloof bestaat. Ik verwacht dat die regeling over uiterlijk twee jaar in Nederland geldt."