L1mburg Centraal: absolute bescherming hoogwater onmogelijk

Hoogwater in Limburg © Jean-Pierre Geusens
Dieprode cijfers bij WMC. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal
Dit is L1mburg Centraal van donderdag 26 januari 2023:

Absolute bescherming tegen hoogwater is onmogelijk

Wat moet er gebeuren om te voorkomen dat de zware overstromingen van juli 2021 nog een keer verwoestend zullen toeslaan in het Heuvelland? Die vraag houdt Limburg al ruim anderhalf jaar bezig. Onderzoeksbureau Deltares uit Delft hield nu een presentatie waarin duidelijk blijkt dat een heleboel kleine maatregelen zeker enig effect hebben op de waterstanden in beken en rivieren, maar volstrekt onvoldoende zijn om de waterbom die toen het Heuvelland raakte het hoofd te bieden.

Hoe nu verder met het WMC?

Hoe moet het verder met het Wereld Muziek Concours? De organisatie leed een fors verlies tijdens de laatste editie, bijna 1 miljoen euro op een begroting van 3 miljoen euro. Bestuurlijk rommelt het binnen het WMC. Woensdagavond werd de gemeenteraad van Kerkrade bijgepraat over de stand van zaken, door een onderzoeker die de afgelopen maanden de crisis bij het WMC evalueerde, en door de voorzitter van het WMC, Bert Corneth. Hij nam de cijfers door met de raadsleden en dat waren dieprode cijfers.

Xonar wil niet in zee met kleine instellingen

Kleine jeugdzorginstellingen in Zuid-Limburg moeten mogelijk dicht. Xonar, de grootste aanbieder, wil niet in zee met kleine instellingen omdat Xonar zelf voldoende plekken heeft. Wel wil Xonar de jongeren van tientallen instellingen overnemen, maar dat stuit tegen het zere been van die kleinschalige instellingen, omdat de jongeren zich daar juist thuis voelen. Een van die kleine jeugdinstellingen is Klik in SIttard-Geleen. Daar zijn ze teleurgesteld.

Ieder kind een fiets

Het project 'Ieder kind een fiets' is van start gegaan, op de Bovengrondse Vakschool in Heerlen. Met het project wordt aandacht gevraagd om fietsen te doneren. Die worden vervolgens opgeknapt door medewerkers van sociale werkplaatsen en aan kinderen geschonken die het minder breed hebben.

Fortuna pakt winst tegen Heerenveen

Fortuna Sittard is de week met belangrijke wedstrijden goed begonnen. Woensdagavond werd Heerenveen met 2-0 verslagen. Trainer Julio Velázquez was erg blij.