Limburg kan Rockwool niet tot reductie uitstoot dwingen

Rockwool staat op nummer 1 van de top 100 van ammoniakuitstoters in Nederland © ANP
De provincie ziet vooralsnog geen mogelijkheden om steenwolfabrikant Rockwool in Roermond te dwingen tot het verminderen van de uitstoot van ammoniak.
Daarbij wachten ze landelijk beleid af, dat vrijdag gepresenteerd zou worden, maar volgens de provincie twee weken vertraging oploopt.

Afdwingbare sectordoelen

"Dit neemt niet weg dat wij van Rockwool verwachten dat zij hun milieubelastende emissies sterk gaan verminderen, waardoor onder andere een wezenlijke bijdrage aan het oplossen van het stikstofprobleem wordt geleverd", aldus Gedeputeerde Staten (GS) van Limburg in antwoord op vragen van de Statenfracties van SP, Partij voor de Dieren en de PvdA. "Daarbij spreken wij nogmaals de hoop uit dat het Rijk met scherpe en afdwingbare sectordoelen komt voor de industrie".

Ammoniakuitstoter

Rockwool staat op nummer 1 van de top 100 van ammoniakuitstoters in Nederland, en de fabriek ligt bovendien pal naast het kwetsbare natuurgebied De Meinweg. De partijen willen weten waarom Rockwool niet wordt gedwongen tot maatregelen om de uitstoot terug te dringen. Vijf jaar praten zou niet geleid hebben tot daadwerkelijke resultaten om onder meer ammoniakuitstoot terug te dringen. GS erkennen dat vijf jaar een lange tijd is, maar het zou gaan om een complexe materie.

Stikstokprobleem

Wel verwachten de staten naar eigen zeggen van Rockwool een wezenlijke bijdrage aan het oplossen van het stikstofprobleem. "In de loop van 2022 zijn wij, aanvullend op de reeds bestaande gesprekken, gestart met gesprekken met Rockwool om tot emissieverlaging te komen. Dit heeft er onder andere al toe geleid dat wij Rockwool in november 2022 verplicht hebben te onderzoeken hoe de emissies van ammoniak te verminderen zijn. Een vergelijkbaar proces is voor fenol eveneens al in gang gezet."

Boze boeren

In juli vorig jaar blokkeerden boze boeren de hoofdingang van de fabriek in Roermond. Zij waren er niet over te spreken dat het Rijk hen wel aanspreekt op stikstofuitstoot, en Rockwool ongemoeid laat.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!