Nieuwe grote actie voor Oekraïne in Limburg

Kleding voor vluchtelingen uit Oekraïne. © L1 (Peter Beeker)
In Limburg gaat volgende week woensdag een nieuwe grote actie voor Oekraïne van start. De actie is bedoeld om winterspullen, eten en medicijnen in te zamelen voor mensen in het land waar nu bijna een jaar geleden de oorlog van start ging
Initiatiefnemer van de actie is Jos Smeets. Hij heeft de samenwerking gezocht met verschillende Limburgse stichtingen, het Bisdom Roermond, kerken en scholen.

Woensdag 1 februari

De actie gaat op 1 februari van start. Met het invallen van de winter in Oekraïne waarbij de temperaturen kunnen dalen tot min twintig graden, is de vraag naar warme kleding, dekens, slaapzakken, medicijnen en houdbaar voedsel groter dan ooit.

Samenwerking

Een aantal Limburgse kerken, scholen en burgerinitiatieven hebben de handen ineen geslagen en zijn een gezamenlijke inzamelactie voor noodzakelijke goederen en houdbaar voedsel gestart. "Door samen te werken, kunnen we de kosten voor het transport naar Oekraïne zo laag mogelijk houden en zoveel mogelijk spullen die kant op sturen", legt Smeets uit.
De bedoeling is dat de spullen in kerken en scholen door heel Limburg elke vrijdag worden ingezameld en vervolgens in Valkenburg worden gesorteerd. Daarna zullen ze op transport gaan. In Oekraïne is de samenwerking gezocht met kerken in het land die voor de verdeling zullen zorgen.

Schrijnende situatie

Smeets, die zelf een aantal Oekraïense vluchtelingen in huis heeft, ziet van dichtbij hoe schrijnend de situatie is. ,,Elke ochtend wordt er gebeld met het thuisland om te horen ‘leef je nog?’. De verhalen over het leven onder Russische bezetting is zwaar, zeker nu de winter is ingevallen. Ze hebben vaak geen warm water of elektriciteit. Het is dus belangrijk dat er hulp en spullen blijven komen.”

'Limburg helpt de Oekraïne’

De actie ‘Limburg helpt de Oekraïne’ is een samenwerking tussen: Stichting Bergsche Kracht uit Berg en Terblijt, Stichting Hulp door Genade, Oekraïense werkgroep Kerkrade, het Platform Wereldburgerschap uit Valkenburg, Oekraïense vrijwilligers pension Bergzicht en Stichting Sociaal/Medische Hulpverlening aan Oost-Europa. Daarnaast nemen er diverse parochies ondersteund door het Bisdom Roermond en protestantse kerken deel. De deelnemende scholen zijn Stella Maris College in Meerssen, Sintermeerten College in Heerlen, Trevianum Scholengroep in Sittard, Sophianum scholengemeenschap Gulpen en Scholengemeenschap Groenewald in Stein.