Xonar wijst kleine jeugdinstellingen af

Tomek zit nu bij Kl_lk in Sittard © L1 (Raoul Rademakers)
Jeugdzorginstelling Xonar wil niet in zee met kleine jeugdinstellingen in Zuid-Limburg. Xonar wil de cliënten van veel van die instellingen zelf overnemen.
Een van die instellingen is Kl-ik in Sittard-Geleen. Die is teleurgesteld in het besluit van Xonar. Volgens Kl-ik-directeur Bert Dahmen heeft het besluit van Xonar gevolgen voor tientallen jongeren: "Dit jaar is nog een overgangsjaar, maar volgend jaar moeten de jongeren naar een andere plek. Vaak kwamen ze juist hier terecht omdat het bij instellingen zoals Xonar niet goed ging. Steeds verhuizen is niet goed."

Thuis voelen

Een van de jongeren in zijn instelling is de 18-jarige Tomek. Hij zit er nu acht maanden en voelt zich thuis. Daarvoor zat hij in een andere instelling en bij pleegouders, maar daar voelde hij zich minder thuis. Hij wil niet nòg een keer naar een andere plek. "Dan krijg je opnieuw te maken met andere mensen waaraan je moet wennen. Hier kan ik mijn ding doen, muziek maken en ben ik gewend," vertelt Tomek.

Gevolgen

Het besluit van Xonar heeft waarschijnlijk ook voor andere kleine instellingen in Zuid-Limburg gevolgen. De kans bestaat dat zij moeten sluiten omdat Xonar de zorg gaat overnemen. De instelling, die een steeds grotere monopolypositie in Limburg krijgt, schrijft in een mail aan kleine jeugdinstellingen dat het de woonproducten zelf gaat aanbieden. "Wij begrijpen uw teleurstelling maar een uitbreiding van deze producten is niet noodzakelijk", schrijft Xonar in de mail. Het is opmerkelijk dat Xonar meer cliënten wil. In december maakte Karel Verweij, bestuurder dat er honderd banen geschrapt worden vanwege de slechte financiële situatie.

Jeugdzorg wonen

In Zuid-Limburg hebben zestien gemeenten de jeugdzorg voor de jaren 2023 en 2024 gezamenlijk aanbesteed. Een achterliggende gedachte daarvoor is het tegengaan van versnippering in het zorglandschap. Om dit te voorkomen, hebben de gemeenten bepaald dat jeugdzorginstellingen een minimaal aantal cliënten per regio moeten hebben om mee te mogen doen aan de aanbesteding. Als gevolg zijn kleine zorgaanbieders uitgesloten van deelname.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!