Houtdieven slaan ook hun slag in de Limburgse bossen

Afbeelding ter illustratie © iStock
Sinds de energieprijzen zijn gestegen, verdwijnt er in het hele land steeds meer hout uit de bossen, zo meldt de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht. Ook in de Limburgse bossen slaan houtdieven hun slag.
Loek Hendrikx van het Limburgs Landschap ziet vooral omgewaaid hout in grote hoeveelheden uit bossen in Zuid-Limburg verdwijnen. “Het heeft ineens pootjes gekregen", zegt hij tegen de NOS.
Ook gezaagd hout verdwijnt volgens Hendrikx vaker dan in voorgaande jaren. Het gaat dan met name hout dat naast een fietspad of weg ligt en dus makkelijk toegankelijk is. Daarnaast wordt ook in Midden-Limburg meer illegale houtkap gemeld.

Kinderwagens

De zogenoemde groene boa’s, die de natuurwetgeving handhaven, zien het probleem landelijk groeien. “We zien mensen die rugzakken en kinderwagens volpakken met houtblokken. Soms zelfs met een aanhanger. Het is gewoon diefstal”, zegt voorzitter Rolf Overdiep. Daarbij gaat het vooral om hout dat direct de kachel in kan. Hij wijdt de houtdiefstal aan de energiecrisis, die beïnvloedt ook de houtprijs: die is inmiddels van 75 euro naar 300 tot 400 euro per kuub gestegen.

Vergelijkbaar niveau

Toch ziet natuurorganisatie Staatsbosbeheer geen reden om de alarmbel te luiden. “In de winter neemt het aantal mensen dat hout meeneemt uit de bossen altijd iets toe en we zitten nu op een niveau dat vergelijkbaar is met eerdere jaren”, zegt woordvoerder Imke Boerma.

Camera's

Dat houdt natuurbeheerders in andere provincies niet tegen om er toch iets aan te doen. In Drenthe hebben ze al camera’s opgehangen om dieven op te sporen. Daar ziet Overdiep van de groene boa’s ook wel iets in, maar de organisatie is daar nu nog niet actief mee bezig. Vooralsnog wordt vooral ingezet op surveillance, met name in de nachtelijke uren.