Meerssen neemt maatregelen tegen wilde zwijnen

Stockfoto © iStock
De gemeente Meerssen neemt maatregelen nadat er in verschillende natuurgebieden in de gemeente agressieve wilde zwijnen zijn gezien. Er wordt dringend opgeroepen om vooralsnog weg te blijven uit de natuurgebieden Kalverbosch, Humcoven, Vliek, Waterval, Raar, Geuldal en Curfsgroeve.
Bij de toegangen tot die natuurgebieden zijn eerder al waarschuwingsborden geplaatst.

Extra maatregelen

Nu gaat de gemeente in gesprek met de Faunabeheereenheid, Wildbeheereenheid en Staatsbosbeheer om eventueel extra maatregelen te nemen. Ook zijn faunarasters langs de A2 gecontroleerd op gaten, om te voorkomen dat de zwijnen op de autosnelweg terechtkomen. Ook Rijkswaterstaat is op de hoogte gesteld.

Politiek

Meerssense politieke partijen hebben vragen gesteld over de zwijnen, zo schrijft lokale omroep Meer Vandaag. Zo wil coalitiepartij Lokaal DNA weten wie verantwoordelijk is voor de problemen en wanneer het college vindt dat het maatschappelijk belang in het geding komt. Oppositiepartij PGM Het Origineel is 'zeer ongerust' en vraagt of de wilde zwijnen afgeschoten moeten worden om burgers te beschermen, of dat de natuurgebieden tot verboden gebied verklaard moeten worden.

Agressief

De zwijnen trekken in groepen rond door de natuurgebieden. Als ze zich bedreigd voelen of jonge zwijntjes bij zich hebben, kunnen ze agressief gedrag vertonen en zijn dan levensgevaarlijk.

Niet wegrennen

Als je toch gaat wandelen in de natuurgebieden adviseert de gemeente om op de paden te blijven en honden aangelijnd te houden. Mocht je een zwijn tegenkomen, klap dan in je handen, schreeuw en maak jezelf groot. Als het zwijn dan nog steeds niet weggaat, klim dan ergens in of op of verstop je achter een boom. Ga in ieder geval niet wegrennen of op de grond liggen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!