Gemeenten verwachten meer op te halen uit heffingen

Afbeelding ter illustratie © iStock
Limburgse gemeenten verwachten dit jaar meer op te halen uit heffingen die huishoudens en bedrijven moeten betalen. Op basis van hun begrotingen gaat het gezamenlijk om ruim 753 miljoen euro.
Dat is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ruim 3,7 procent meer dan voor 2022 werd begroot.

Grootste opbrengsten

De onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing en rioolheffing zijn de drie heffingen die het meest opbrengen in Limburg. Deze belastingen zijn in 2023 goed voor 83 procent van alle begrote heffingsopbrengsten. Ook krijgen gemeenten geld via onder meer de toeristenbelasting, bouwleges en betaald parkeren.

Onroerendezaakbelasting

Van de drie voornaamste heffingen zorgt vooral de ozb voor vollere gemeenteschatkisten. Eigenaren van een huis, bedrijfspand of andere onroerende zaken moeten deze belasting jaarlijks betalen aan de gemeenten. Voor 2023 hebben de Limburgse gemeenten 347 miljoen euro aan ozb-opbrengsten begroot, bijna 4 procent meer dan een jaar eerder.
Deze stijging komt volgens het CBS vooral door de gestegen WOZ-waarden, die vertraagd meebewegen met de huizenprijzen.

Afvalstoffenheffing

De begrote opbrengsten uit de afvalstoffenheffing zijn dit jaar zo'n 5,2 procent hoger dan een jaar eerder, en die uit de rioolheffing 4 procent. Deze stijgingen hangen samen met de gestegen kosten van afvalverwerking en het onderhoud en beheer van de riolering.
Ook parkeergelden brengen dit jaar meer geld in het laatje. Daarnaast zorgt het herstel van het toerisme na de coronacrisis waarschijnlijk voor een toename van inkomsten uit de toeristenbelasting.

Hoogste bedrag per inwoner

Valkenburg aan de Geul verwacht relatief de meeste inkomsten uit belastingen te ontvangen. Daar gaat het om 1.009 euro per inwoner. Dat betekent overigens niet dat de inwoners van deze gemeente ook daadwerkelijk het meest moeten afdragen aan gemeentelijke heffingen. Valkenburg verwacht namelijk relatief veel inkomsten door toeristenbelasting: dit is ruim 13 procent van de begroting. In de meeste andere gemeenten ligt dit percentage lager (gemiddeld 3,9 procent).