Wederom subsidieregeling voor boeren om water vast te houden

Boeren kunnen ook in 2023 subsidie aanvragen voor maatregelen tegen wateroverlast. © iStock
Boeren in Zuid-Limburg kunnen ook komend jaar subsidie aanvragen als ze maatregelen nemen om water vast te houden op hun perceel.
Dat meldt Waterschap Limburg woensdag. Het waterschap hoopt dat boeren gebruikmaken van de regeling, omdat de maatregelen kunnen bijdragen om toekomstig wateroverlast te voorkomen. Voornamelijk wateroverlast dat door klimaatverandering ontstaat, wordt op deze manier (deels) tegengehouden.

Houten schotten en planten van suikerbieten

In totaal is er 550.000 euro gereserveerd voor de stimuleringsregeling. Maatregelen die boeren onder andere kunnen nemen, zijn bijvoorbeeld het aanleggen van landbouwbuffers en dijkjes en het plaatsen van strobalen. Ook het plaatsen van houten schotten of het zaaien van suikerbieten in onbewerkte grond draagt bij aan het tegenhouden van wateroverlast en wordt dus gedeeltelijk vergoed. In totaal zijn er 14 maatregelen die boeren kunnen nemen en waarvoor ze een vergoeding voor kunnen aanvragen.

Criteria

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding, moeten boeren ook dit jaar zich houden aan strikte voorwaarden. Zo moet een landbouwperceel bij de meeste maatregelen een hellingspercentage hebben van minimaal twee procent of moet een maatregel voor 1 mei 2023 worden gerealiseerd.
Vorig jaar introduceerde Waterschap Limburg de subsidieregeling en daar hebben achteraf zo'n 60 boeren gebruik van gemaakt.