L1mburg Centraal: Wild zwijn valt mensen aan in Meerssen

Stockfoto wild zwijn ter illustratie © iStock
Dierencollectie missiemuseum Steyl wordt gedigitaliseerd. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal.
Dit is L1mburg Centraal van woensdag 25 januari 2023.

Wild zwijn valt mensen aan in Meerssen

Het kan best zijn als je in onze provincie aan de wandel bent, dat je plots oog en oog staat met zo'n dier, een wild zwijn. Hoe gevaarlijk zijn ze? Wat moet je doen? Daar komen we zo op. Eerst naar Meerssen want daar zijn de afgelopen dagen meerdere mensen aangevallen door zo'n wild zwijn. Voor Remko Renckens liep dat niet zo goed af.

Bewegen vermindert oversterfte

Er sterven in Nederland nog steeds meer mensen dan gemiddeld in de jaren ervoor. We noemen dat de oversterfte. Belangrijkste oorzaak lijkt corona. In de coronajaren 2020 en 2021 was er namelijk plots sprake van een flinke oversterfte. Maar ook de groeiende groep ouderen die overlijden na een val, lijkt nu bij te dragen aan die oversterfte. Als we naar Limburg kijken vallen de cijfers overigens nog mee als je het vergelijkt met de rest van het land.

Boetevrije bieb bezig aan opmars

Iedereen die wel eens een boek leent bij de bieb kent het. Je vergeet de uiterste inleverdatum, met een boete als gevolg. Eigen schuld dikke bult, zou je zeggen. Toch zijn er steeds meer bibliotheken die stoppen met de boetes. Landelijk is dat bij de meeste bibliotheken zelfs al het geval. Limburg loopt nog wat achter. Venlo is een van de weinige plaatsen waar ze ook zijn gestopt met de boete voor het te laat inleveren.

Dierencollectie missiemuseum Steyl wordt gedigitaliseerd

Paters die vroeger op missie gingen naar verre buitenlanden kwamen vaak terug met allerlei souvenirs en cadeaus die ze kregen, zoals dieren. In het missiemuseum in Steyl verzamelen ze die spullen al bijna 100 jaar, maar nooit is de collectie goed geregistreerd. Nu zijn ze gestart met een groot onderzoek en wordt de hele collectie onder de loep genomen, groot en klein.

Sam Schröder verder in Australian Open

Sam Schröder zit nog wel in de Australian Open. De rolstoeltennisser uit Geleen heeft zonder veel problemen de halve finales in het enkelspel bereikt. Het grandslamtoernooi moet de start van een jaar worden waarin Schröder weer veel wil gaan winnen, vertelde hij voor vertrek naar Australië. Vorig jaar was hij bijna niet te kloppen.

MVV genadeloos onderuit tegen Telstar

MVV wist in de Keuken Kampioen Divisie voor de vierde achtereenvolgende keer niet te winnen. In de uitwedstrijd tegen Telstar ging het team van trainer Maurice Verberne met een nederlaag van 5-3 genadeloos onderuit.

Emma Crébolder, de eerste stadsdichter van Venlo ooit

In Venlo wordt woensdagavond bekend wie de nieuwe stadsdichter wordt. Meerdere steden hebben een schrijver in dienst om het wel en wee in dichtvorm te vangen. Dertig jaar geleden was Venlo de eerste gemeente in Nederland die een stadsdichter aanstelde, Emma Crébolder. Op de valreep van de nieuwe benoeming brengen we een bezoek aan Emma, de allereerste stadsdichter ooit.