Wild zwijn in aantocht? Keep calm en niet rennen

De afgelopen tijd zijn al meerdere personen aangevallen door wilde zwijnen in de gemeente Meerssen. © L1
Niet rennen, maar ga achter een boom staan of klim op je auto. Dit zijn enkele tips van Stichting Faunabeheer Eenheid Limburg. De kans dat je een wild zwijn tegenkomt is niet zo groot, maar het kan natuurlijk wel.
Alfred Melissen van Faunabeheer Eenheid Limburg wandelt regelmatig in de natuur. De keren dat hij een wild zwijn heeft gezien zijn op één hand te tellen. "Het zijn schuwe dieren en de populatie neemt overigens iets af door het werk van jagers."

Scherpe tanden

Natuurlijk weet Alfred Melissen dat het goed mis kan gaan. "Ik heb een slachtoffer gesproken die door een wild zwijn is aangevallen en gebeten. Deze dieren hebben tanden als messen. De kans op een flinke bloeding in je been is groot als zo'n zwijn je te pakken krijgt."

Stress

Kenners weten dat wilde zwijnen zich niet vaak begeven op paden waar regelmatig wandelaars komen. "Maar als het bijvoorbeeld net gesneeuwd heeft, wandelen bezoekers juist niet altijd over de bekende paden. En als het druk is in het bos raken wilde zwijnen in de stress. Vanuit haar instinct reageert een moeder met biggetjes agressief. Hou je hond daarom ook altijd aangelijnd."

Klimmen

Het beste wat je volgens Albert Melissen kunt doen als je bij een wild zwijn in de buurt komt is je kenbaar maken door te roepen. "Als zo'n dier dan toch op je afkomt probeer nog meer lawaai te maken. Achter een boom staan is ook een goed idee omdat de dieren slecht zien. Ook kun je ergens op gaan staan. Een zwijn kan niet klimmen."