EIB: 'Minder nieuwe woningen in 2023'

Stockfoto © Istock
De bouwproductie zal in Limburg in 2023 naar verwachting zo’n drie procent gaan krimpen, concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).
Na jaren van forse groei van zowel de productie als de werkgelegenheid moet de bouw zich opmaken voor een krimp. De bouwproductie daalt naar verwachting landelijk met anderhalf procent, gevolgd door een verdere daling van twee procent in 2024.

Turbulentie in 2022

Hoewel in Limburg in 2022 de bouwproductie al met een half procent afnam, steeg het landelijk nog met twee procent. Dit percentage viel echter lager uit dan aan het begin van het jaar werd verwacht, onder andere door de oorlog in Oekraïne en de hogere inflatie. Vooral de productiegroei van bij nieuwbouw van woningen viel daarbij veel lager uit dan verwacht. Door deze ontwikkelingen van afgelopen jaar verwacht het EIB een daling van de productie in 2023 en 2024.

Woningmarkt

Dat heeft gevolgen voor de maatschappelijke ambities rond de woningmarkt. De nieuwbouw van woningen en andere gebouwen zullen sterk terugvallen. Daarnaast staat de investering en het onderhoud aan infrastructuur onder druk. De woningbouwambities van het kabinet raken daarmee verder uit beeld.