Digitaliseren museumcollectie Steyl is monsterklus

Collectiebeheerder Nina van der Werf © L1 / Ruud van Broekhoven
Het missiemuseum In Steyl is begonnen met het digitaliseren van de hele collectie. Het ruim negentig jaar oude missiemuseum, opgericht door de missionarissen van Steyl, heeft nooit een goed overzicht gehad wat ze in de collectie hebben en waar de stukken vandaan komen.
Paters hielden wel in een boek bij wat ze opgestuurd kregen, maar volgens conservator Paul Voogt zijn sommige voorwerpen ook weer doorgegeven of op een andere manier verdwenen uit de collectie. Het museum bevat niet alleen duizenden opgezette dieren, maar ook objecten van over de hele wereld.

Capaciteit

Sinds 1875 stuurden missionarissen voorwerpen uit onder andere Afrika, China en Indonesië naar het klooster in Steyl. Uiteindelijk kreeg het museum een gigantische collectie. Dat het museum nu pas gaat digitaliseren komt volgens Voogt door een aantal omstandigheden: "Het digitaliseren is pas iets van de laatste jaren. Voorheen hadden we de capaciteit niet om mensen hiervoor in te zetten."

Fondsen

Voogt verwacht dat het digitaliseren van de collectie jaren gaat duren. Het Missiemuseum zoekt fondsen om verder onderzoek te doen. "We kunnen dit niet in ons eentje en er is geld nodig om de hele collectie te digitaliseren." We zijn vooral benieuwd naar de herkomst van de voorwerpen, van welke bevolkingsgroepen ze zijn en hoe hebben we deze gekregen. We willen ook met de lokale bevolking in gesprek." Voogt verwacht niet dat die de voorwerpen terug willen, maar vind wel een open gesprek belangrijk.

Naturalis

Het museum werkt nauw samen met Naturalis in Leiden en van wetenschappers. Het digitaliseren heeft als bijkomend voordeel dat wetenschappers overal ter wereld mee kunnen kijken naar de bijzondere collectie in Limburg.