Slachtoffer zwijn: 'Ik dacht dat mijn dagen geteld waren'

Remko met zijn dochter, die alles van dichtbij meemaakte © Raül Rademakers
"Ik wilde nog even een blokje om voor het voetballen", dacht Remko Renckens zondagmiddag. Een dik uur, heel wat bloedverlies en zeventien hechtingen later kon hij pas op die bank gaan zitten.
Rond half drie stond hij oog in oog met het wilde zwijn in het bos van Meerssen.

Geknor

Voor het begin van Feyenoord-Ajax wilde hij nog even een rondje maken door het Kalverbos bij hem voor de deur. "Ik liep een rondje dat ik vaker loop. Op een gegeven moment voelde ik iets aan mijn arm en hoorde ik een knorrend geluid", blikt hij terug. "Dat bleek dus een wild zwijn te zijn die aan mijn arm hing."

Bloedverlies

Hij wist zich los te rukken van het beest, al was de schade toen al aangericht. "Mijn arm bloedde hevig, die heb ik toen enigszins kunnen koelen met de sneeuw die er nog lag. Maar de grootste zorg ging uit naar mijn kinderen, dat hen niets overkwam." Uiteindelijk kon hij wegkomen bij het dier. "Strompelend kwam ik thuis en mijn oudste dochter belde 112 al. Eenmaal thuis op een stoel begon ik te hyperventileren en werd ik duizelig. De ambulance heeft me meegenomen naar Maastricht. Daar heb ik ongeveer een uur op de tafel gelegen."
Inmiddels heeft de gemeente Meerssen borden neergezet bij de ingang van het bos om mensen te waarschuwen voor de aanwezigheid van de beesten. "En zo lang ze in het bos zijn, zul je mij er niet zien."