Donderdag opnieuw glad: strooien kost tonnen

Gemeenten geven jaarlijks veel geld uit aan preventief strooien. © iStock
In de nacht van woensdag op donderdag kan het glad worden op de Limburgse wegen. Weggebruikers wordt gevraagd voorzichtig te zijn.
Daarom heeft het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) donderdag tussen 1:00 en 11:00 uur code geel aangekondigd voor Limburg.

Sneeuwval

Meteo Limburg meldt dat het woensdagavond (zwaar)bewolkt is met temperaturen net onder het vriespunt. In het noorden en noordwesten van de provincie valt er op het eind van de avond sneeuw. Later in de nacht valt er vanuit het noordwesten lichte regen met kans op ijzel. In Zuid-Limburg zijn er perioden met lichte sneeuw en wordt het wit. Donderdagochtend wordt het na perioden van lichte regen droog.

Preventief strooien

Limburgse gemeenten spenderen jaarlijks een fors bedrag aan de gladheidsbestrijding. Zo kostte dat in Maastricht in de afgelopen vijf jaar gemiddeld 424.800 euro per jaar, blijkt uit data in handen van L1. Dat is zo'n 3,51 euro per inwoner.
Ook in andere grote gemeenten loopt het preventief strooien in de kosten. Zo spenderen Heerlen en Sittard-Geleen beide bijna vier ton per jaar, respectievelijk 4,56 en 4,33 euro per inwoner. In de vierde grote gemeente, Venlo, is het kostenplaatje net wat anders: daar wordt jaarlijks ruim 122.000 euro uitgegeven: 1,20 euro per inwoner.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!