Urban Explorer voor vierde keer naar rampplek Fukushima

Urban explorer Bob Thissen © L1 (Sjoerd van Heugten)
Urban explorer Bob Thissen uit Hoensbroek heeft voor de vierde keer het door een kernramp getroffen Fukushima bezocht.
Van alle plekken in de wereld waar hij was noemt hij dit de meest intrigerende.

Verborgen plekken

Als urban explorer bezocht hij al heel wat plekken die voor anderen verborgen blijven. Van vervallen bunkers uit de Koude Oorlog en leegstaande kloosters tot verlaten vliegdekschepen. Toch blijft hij terugkeren naar de plek in Japan waar in 2011 een kernramp plaatsvond door een tsunami.

Gegrepen

Thissen bezocht Fukushima voor het eerst in 2017. Toen werd hij gegrepen door de plek. Hij kon dan ook niet wachten totdat hij na reisbeperkingen door corona onlangs voor de vierde keer terug kon.

Post-apocalyptisch

“Het is de meest post-apocalyptische plek die je je kunt bedenken. Alles was er achtergelaten zoals het was op die bewuste dag in 2011. Het is een tijdcapsule zoals urban explorers die graag tonen. De kalenders staan nog op 11 maart. Je vindt er schooltasjes die zijn blijven liggen. Maar er is ook een keerzijde. Het is een rampplek en als je daar rondloopt voel je de angst en de haast waarmee mensen er zijn vertrokken.”

Opgeruimd

Wat hem de laatste keer opviel is snel en voortvarend de Japanse autoriteiten de plek hebben opgeruimd. “Er zijn ontzettend veel gebouwen gesloopt en plekken opgeruimd. Toen ik er de eerste keer kwam zag ik alleen maar werklui, inmiddels zijn stukken die destijds verboden zone waren weer gewoon geopend. Er zijn zelfs nieuwe speeltuintjes om de bewoners terug te lokken.

Vastleggen

Toch is er ook nog steeds een groot gesloten gebied. Ik heb ook geen idee hoe gevaarlijk het er is. Radioactiviteit kun je niet zien. Ik heb daar gewoon doorheen gelopen. Dat is niet echt gezond waarschijnlijk, maar dat heb ik wel over voor het vastleggen van deze unieke locatie. Over een aantal jaar is alles opgeruimd en dan is er in ieder geval bewegend beeld en fotomateriaal.