Brokstukken vallen van Maastrichtse Sint Janskerk

Sint-Janskerk in Maastricht © Jean-Pierre Geusens
Brokstukken zijn dinsdagmiddag van de Sint Janskerk in Maastricht gevallen. De omgeving rond de kerk aan het Vrijthof is afgezet.
Hoe de stukken zijn losgekomen is niet bekend. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de oorzaak. Niemand is geraakt door de stukken.

Melding

Vanochtend meldden voorbijgangers dat er stenen uit de toren op de stoep voor de kerk lagen. Daarop heeft de beheerder direct een melding gemaakt bij de gemeente.
Afgebroken stukken steen naast de toren van de Maastrichtse Sint Janskerk © Jean-Pierre Geusens

Winters weer debet

"Het komt de laatste jaren helaas wat vaker voor dat er stenen uit de muur vallen. Dat heb je met een monumentaal pand", aldus Jelle Vegt van het kerkbestuur. "Vermoedelijk is de vorst van de afgelopen dagen de oorzaak van deze stenen. Dan komt er water tussen de stenen, als het vriest zet dat natuurlijk uit. Maar als dat ijs dooit komen die stenen los en komen ze naar beneden", laat Vegt weten.

Groot onderhoud

"Het is nu zaak om te achterhalen wat er precies is gebeurd om te kunnen voorkomen dat er nog meer stenen naar beneden komen", aldus Vegt. "De muren van de kerk zijn zo dik, die gaten maken voor nu nog niets uit. We doen ook niet voor iets groot onderhoud iedere zes jaar."