'Oppasmoeder geen willoos werktuig in grote ontuchtzaak'

Nancy D. en Peter S, verdachten in de grote misbruikzaak © Afbeelding: ANP (Aloys Oosterwijk)
Oppasmoeder Nancy D. uit Herkenbosch die tussen 2019 en 2021 seksuele handelingen verrichtte bij zeer jonge kinderen in de regio Eindhoven, was volgens de advocaat van haar medeverdachte 'geen willoos werktuig', die blind opdrachten van haar partner uitvoerde.
"Ze deed niets tegen haar zin. Dankzij haar ging het zelfs veel verder dan mijn cliënt had gewild", zei Arjan Syrier, de advocaat van Peter S. uit Heel, dinsdagmorgen in de rechtbank van Den Bosch.

'Bepalende rol'

Volgens zijn advocaat wil Peter de schuld niet afschuiven op zijn ex-vriendin, maar was haar rol minstens even groot. "Zonder haar waren zijn fantasieën nooit in de praktijk gebracht. Zij had een bepalende rol."

Videobeelden

Tegen Peter en oppasouder Nancy werd maandag vijftien jaar cel en tbs geëist voor zeer vergaande ontucht met zeven kinderen tussen de 1 en 6 jaar oud. De vrouw uit Herkenbosch (54) meldde zich als oppasmoeder en zou in opdracht van haar partner minstens twintig keer seksuele handelingen hebben verricht bij de kinderen. Ze maakte daarvan met haar telefoon live beelden, die elders door Peter (59) werden bekeken. Volgens de vrouw deed ze dat allemaal in opdracht van Peter, die ze in 2018 via een datingsite had leren kennen.

Monsterlijke feiten

Om hun seksuele fantasieën te bevredigen, onderwierp ze de jonge kinderen aan "een serie aan monsterlijke feiten", zei de officier van justitie. De kinderen werden vernederd en verkracht, oordeelde de openbare aanklaagster.

Lagere straf

Net als de advocaten Ivo van de Bergh en Sjanneke de Crom van Nancy maandag deden, vroeg de advocaat van Peter dinsdag een veel lagere straf op te leggen dan de vijftien jaar cel die justitie eist. "Hij is bijna zestig jaar. Als u met de eis meegaat, kan hij pas na zijn zeventigste beginnen aan een behandeling."
De rechtbank doet op 13 maart uitspraak.