Agressief wild zwijn valt wandelaars aan in Meerssen

Afbeelding ter illustratie © iStock
In een bos in Meerssen zijn de afgelopen dagen verschillende voetgangers aangevallen door een agressief wild zwijn. "Het is een gigantisch beest van wel 150 kilo."
Esther Moonen had afgelopen zaterdag de schrik van haar leven toen ze oog in oog stond met het zwijn.

Honden uitlaten

Het incident vond plaats in het bos in Meerssen, een plek waar Moonen bijna dagelijks haar zeven honden uitlaat. "Normaal loop ik op dat stuk met een groepje mensen. Zaterdag liep ik er toevallig alleen. Mijn honden liepen vooruit en duwden hun kop in een soort berm. Op dat moment vloog er een gigantisch wild zwijn uit", vertelt ze geschrokken.

Schrik

Toen het beest tevoorschijn kwam sloeg Moonen een gigantische gil uit. "Bijna al mijn honden konden wegrennen, maar het zwijn heeft er eentje gepakt en weggesmeten. Toen kwam het dier achter mij aan", blikt ze terug. "Ik gilde het uit, ik was helemaal in paniek. Iemand hoorde mij schreeuwen en daar kon ik door alle paniek niet op reageren. Het enige wat ik riep was 'wild varken'. Onder het rennen heeft hij me flink op mijn been gebeukt."

Kapotte handen

De schade valt voor Moonen enigszins mee. "Ik heb alleen mijn handen kapot omdat ik door verschillende doornstruiken ben gerend. Zondag hoorde ik dat er iemand anders, die met twee kinderen in het bos liep, daadwerkelijk gewond was geraakt door het beest. Maar ook iemand die zich achter een boom heeft moeten verstoppen en het beest heeft geschopt om weg te komen."

Levensgevaarlijk

"Ik begreep dat het dier jongen heeft en die daarom beschermt. Maar dan nog, zo'n beest weegt tegen de 100 kilo en ze rennen wel 50 kilometer per uur. Levensgevaarlijk", legt Moonen uit die ook al met de gemeente Meerssen heeft gebeld. "Daar moet iets aan gedaan worden, want er komen daar ook ouders met kleine kinderen." De gemeente laat daarop in een bericht op de eigen website weten dat er op verschillende plekken rond Kalverbosch, Humcoven, Vliek, Waterval en Raar meerdere groepen wilde zwijnen rond trekken.

Gebied vermijden

Nu plaatst de gemeente waarschuwingsborden om wandelaars en recreanten te attenderen op de aanwezigheid van de dieren. "We adviseren de genoemde gebieden voorlopig niet te bezoeken met honden. Kies je er toch voor in een van deze gebieden te gaan wandelen met je hond, lijn hem dan altijd aan! Laat je hond niet loslopen", adviseert de gemeente op de website.