LLTB: 'Overheid is onbetrouwbaar in het mestbeleid'

De Nederlandse regering ging er vanuit dat de boeren tot 2026 de tijd zouden krijgen om af te bouwen, maar dat wordt nu plots naar voren gehaald. © iStock
De overheid is onbetrouwbaar in het mestbeleid en daardoor raken veel boeren de komende tijd in de problemen met hun bedrijfsvoering. Dat zegt de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) in reactie op gewijzigde regelgeving over uit te rijden mest.
Vlak voor het weekend werd bekend dat de Europese Commissie wil dat de Nederlandse boeren per 1 maart voldoen aan de standaard regels over de hoeveelheid mest. Dat betekent dat veel boeren veel minder mogen bemesten. De Nederlandse regering ging er vanuit dat de boeren tot 2026 de tijd zouden krijgen om af te bouwen, maar dat wordt nu plots naar voren gehaald. Naar verluidt omdat Brussel ontevreden is over het tempo waarop Nederland maatregelen neemt.

Onbetrouwbare overheid

"We hebben het altijd over een betrouwbare overheid, maar dit is dus een onbetrouwbare overheid", zegt bestuurder Theo Coumans van de LLTB. "Ergens in de communicatie is het misgegaan tussen Brussel en Den Haag. En daar zijn boeren nu de dupe van."

Geen idee

Volgens Coumans lijkt het wel alsof politici geen idee hebben over hoe het er op een boerenbedrijf aan toe gaat. "Het is niet zo dat er 's morgens een emmer zaaigoed wordt geleverd en dat de boer dat uitrijdt. Dat zijn planningen van jaren. Dus als er plots minder bemest mag worden, loopt dat helemaal in de soep."

Stikstof en fosfaat

Het strengere mestbeleid is volgens Brussel nodig omdat te veel mest schade aanricht aan de natuur. De fosfaten in kunstmest vervuilen het water en daar hebben planten en dieren last van. "We meten nog altijd te hoge concentraties stikstof en fosfaat en andere stoffen in het oppervlaktewater om te voldoen aan de normen", zegt Mado van Oppen van het waterschap. "Er zijn manieren om anders te bemesten en nauwkeurig te meten of je als agrariër nu nog bijdraagt aan het probleem. Gelukkig investeert de sector hier in."

Overleg

Of er nog iets te doen is dan de datum van 1 maart, is nog niet duidelijk. Landbouwminister Adema zal nog overleg hebben met de Europese Commissie om te kijken of er toch nog een langere overgangsperiode mogelijk is.