Alsnog groen licht Martin Buber College in Kerkrade

Kerkrade heeft op dit moment geen volwaardig middelbaar onderwijs © iStock
De Onderwijsinspectie geeft alsnog een positief advies aan minister Wiersma over het nieuw op te richten Martin Buber College in Kerkrade. Daarmee is een belangrijke stap gezet voor terugkeer van een middelbare school in de gemeente, nadat eerdere aanvragen zijn afgeketst.
De minister geeft vóór 1 juni 2023 zijn definitieve besluit. Naar verwachting zal hij het advies van de inspectie volgen.

Aanvragen

Kerkrade had al jaren de wens om volledig middelbaar onderwijs aan te bieden. In oktober wees het ministerie van Onderwijs de aanvraag voor het komende schooljaar nog af, maar de gemeente zei toen al niet op te geven en diende een nieuwe aanvraag in voor het schooljaar 2024/2025.

Voorbereidingen

Wethouder Jo Schlangen spreekt van geweldig nieuws. "Ik zie vol vertrouwen het besluit tegemoet." Nog voor de minister het definitieve besluit neemt, gaat de gemeente verder met het treffen van voorbereidingen. "Denk bijvoorbeeld aan de huisvesting van de hoofdlocatie en de haltes in de stad en het samenstellen van het onderwijsteam", zegt wethouder Schlangen. "Maar ook de organisatie van open dagen en nieuwe 'Beleef wat je leert routes' gaan van start. Op die manier informeren wij de ouders en krijgen de leerlingen al een voorproefje."

Havo en vwo

Het Martin Buber, een onderwijsvorm voor alle niveaus, zou een school moeten worden voor maximaal 600 leerlingen. Tien jaar geleden verdween een groot deel van het onderwijs uit Kerkrade toen College Rolduc de deuren moest sluiten. Havo- en vwo-leerlingen moesten daardoor naar middelbare scholen in gemeenten als Landgraaf en Heerlen. Alleen vmbo-scholieren konden nog onderwijs volgen in Kerkrade, bij het Beroepscollege Parkstad Limburg.

Lerarentekort

De Kerkraadse wethouder verwacht weinig problemen met het werven van docenten in de krappe arbeidsmarkt. "Sinds we bezig zijn met dit project, hebben veel leraren ons benaderd over de nieuwe school. Het Martin Buber-concept spreekt ze erg aan. We hebben daardoor al een redelijke pool van docenten met interesse hebben in ons project", aldus Schlangen bij regionale omroep L1.