Advies: praat over wapens, drugs en geweld met kinderen

Stockfoto © iStock
Om te voorkomen dat de criminaliteit onder jongeren nog meer toeneemt, zouden ouders zelf een gesprek met hun kinderen aan kunnen gaan over geweld en drugs. Daarvoor heeft RIEC Limburg een gratis gesprekstool gelanceerd.
"Het gesprek aan gaan met je kind over de gevaren die rondom criminaliteit op de loer liggen, is net zo belangrijk als het gesprek over de bloemetjes en de bijtjes", stelt burgemeester Petra Dassen, portefeuillehouder Jeugdige Ondermijning.

Geweld door tieners

Uit onderzoek blijkt dat tieners steeds vaker betrokken zijn bij ernstige geweldsdelicten en drugscriminaliteit. Jongeren hebben vaker een wapen op zak en gebruiken meer geweld. Zo zijn er afgelopen jaar drie steekincidenten geweest in Limburg waarbij een tiener als dader werd aangewezen. Eén daarvan was de dodelijke steekpartij in Horst op carnavalsmaandag.
Ook werden vijf minderjarigen opgepakt voor een reeks gewapende overvallen op snackbars in Kerkrade.

Landelijke toename

De Limburgse voorbeelden passen binnen de landelijke trend waarin duidelijk zichtbaar is dat het wapenbezit en geweld door tieners steeds meer toeneemt. De politie maakt zich grote zorgen, maar kan het probleem niet alleen oplossen. En roept ouders, scholen en maatschappelijke organisaties op hun verantwoordelijk te nemen.

Crimitalk

Met het idee dat een gewaarschuwd kind sneller ondermijnende criminaliteit herkent en er daardoor beter weerstand tegen kan bieden, ontwikkelde RIEC Limburg de gratis gesprekstool crimitalk.nl. De tool is zowel online als offline met een kaartenset beschikbaar voor ouders om criminaliteit bij hun kinderen bespreekbaar te maken.

Bespreekbaar maken

"Jongeren worden steeds vaker online geronseld om bijvoorbeeld hun pinpas uit te lenen of op de uitkijk te staan. Zeggen ze hier eenmaal ja op, dan belanden ze in een wereld waar je moeilijk weer uit kunt stappen", legt Dassen uit. "Hoe meer ouders met hun kinderen regelmatig over dit onderwerp praten, des te groter is de kans dat het kind met de ouder gaat praten wanneer het bijvoorbeeld benaderd wordt."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!