'Bedden bezet door patiënten die geen behandeling hoeven'

Stockfoto © iStock
Tientallen bedden zijn momenteel in Limburgse ziekenhuizen bezet door patiënten die geen ziekenhuiszorg nodig hebben. De patiënten wachten vaak op een plek in een verpleeghuis, revalidatiecentrum of op thuiszorg.
Ziekenhuizen kunnen daardoor minder opereren en spoedeisende hulpen gaan soms dicht. Dat blijkt volgens het AD (+) uit een rondgang langs ziekenhuizen.

Tientallen patiënten

De meeste ziekenhuizen hebben er last van, ook in Limburg. Zo wachten in het Zuyderland Medisch Centrum veertig patiënten op een andere plek en het Maastricht UMC spreekt van dagelijks zo'n veertig mensen die al ontslagen hadden kunnen worden.
Vooral ouderen blijven langer dan nodig liggen. En door de griepgolf is dat aantal momenteel hoog.

Geen plek elders

"Het is vooral erg lastig om mensen geplaatst te krijgen die verward zijn. Die moeten vaak op een gesloten afdeling en hebben veel zorg nodig. Veel instellingen hebben geen plek voor deze patiënten", vertelt Esther Peters, directeur integraal capaciteitsmanagement in het Maastricht UMC in de krant.
"Ouderen wonen langer thuis, maar na een spoedopname zijn te vaak te kwetsbaar om terug te keren naar huis en daar zelfstandig te wonen", legt Monique den Haan, woordvoerder van het Isala Ziekenhuis in Zwolle, uit. Er is veel contact tussen ziekenhuizen en ouderenzorgorganisaties, maar de plekken zijn beperkt. Verpleeghuizen, revalidatiecentra en de thuiszorg zitten vaak vol.