Pinkpop 2030: klimaatneutraal, circulair en bijna vega

Bezoekers bij de merchandise-kraam op Pinkpop 2022 © Jean-Pierre Geusens
Pinkpop en Bospop zijn over zeven jaar klimaatneutraal en volledig circulair. Festivalorganisator MOJO belooft dat in 2030 er na hun festivals geen afvalberg of CO2-wolk achterblijft.
MOJO deed die toezegging samen met concertzalen Ziggo Dome en AFAS Live tijdens Eurosonic Noorderslag, een festival voor de popmuziekindustrie dat dit weekend in Groningen wordt gehouden.

Minimaal vlees

Een opvallende ambitie van de organisaties is om in 2030 de vleesconsumptie op festivals 'te minimaliseren'. Als alternatief voor de kleffe festivalburger belooft MOJO op zoek te gaan naar hoogwaardige alternatieven, 'door te stoppen met het aanbieden van maaltijden met hoge en zeer hoge klimaatimpact'. De productie van vlees kost immers veel meer grondstoffen dan van plantaardig voedsel, en ook de uitstoot van schadelijke stoffen is bij vlees stukken groter.

Dieselaggregaten

Voor Pinkpop betekent dit verder onder meer dat de ronkende dieselaggregaten die nu nog elk jaar op en rond het Megalandterrein staan, verdwijnen. In de toekomst moet het festival aansluiten op het reguliere elektriciteitsnet. Water voor bijvoorbeeld douches, moet dan met zonne- of windenergie worden verwarmd.

Openbaar vervoer

Om aan de doelen te voldoen moeten de festivals en muziekzalen niet alleen hun eigen afval- en energiebeleid vergroenen, maar bijvoorbeeld ook de uitstoot van bezoekers terugdringen. Om dat te bereiken willen de organisatoren dat bezoekers in de toekomst veel vaker met het openbaar vervoer naar -bijvoorbeeld- Landgraaf afreizen. Het wagenpark van artiesten en toeleveranciers moet zoveel mogelijk elektrisch worden.

Campings

Ook is de hoeveelheid afval die festivalgangers op de campings achterlaten een probleem: meer dan een derde van alle festivalrommel blijft achter op de kampeerterreinen. De organisaties hopen dat de bezoekers hun gedrag aanpassen, maar gaan ook inzetten op afvalscheiding op de notoir rommelige festivalcampings.