Besparen op energierekening: is thuisbatterij de uitkomst?

De batterij van Gustaaf van Ditzhuijzen. © L1 (Ruud van Broekhoven)
De energieprijzen rijzen de pan uit. Veel mensen zoeken alternatieven om zo weinig mogelijk te moeten betalen. Bijvoorbeeld met een thuisbatterij.
Gustaaf van Ditzhuijzen uit Bunde is een van de eersten die een thuisbatterij heeft gekocht. Met die batterij kun je de stroom die je zonnepanelen opwekken opslaan, om op een later moment te gebruiken.  

Energie

Op het dak van zijn woning in Bunde heeft Van Ditzhuijzen 23 zonnepanelen. In het verleden hield hij veel energie over en ging de overtollige energie terug naar de energieleverancier. Met de batterij kan hij dit nu zelf opslaan en gebruiken als de energieprijzen hoog zijn. Met een dynamisch contract kan er zelfs energie ingekocht worden als de prijs laag is en opgeslagen worden in de batterij en weer gebruikt worden als de prijs hoog is.

Uitkomst

Ook het Limburgse VVD Tweede Kamerlid Silvio Erkens vindt dat de thuisbatterij een uitkomst kan bieden. "Wat je ziet is dat mensen nu 30 procent gebruiken van alle stroom die ze opwekken. Dus er is eigenlijk geen prikkel om meer van je eigen stroom te verbruiken. Het gaat allemaal het stroomnet op, waar we enorme problemen hebben. Batterijen kunnen daar een oplossing voor bieden, want dan is het stroomnet minder belast", vertelt hij in L1mburg Centraal.

App

De batterij van Van Ditzhuijzen is nog geen meter hoog en staat in een hoekje van de kelder. Dagelijks worden de energiekosten via een app gevolgd. Nu de zonnepanelen onder de sneeuw liggen en de batterij bijna leeg is, moet de energiebespaarder noodgedwongen een duurdere prijs betalen. Van Ditzhuijzen: "Maar je kijkt natuurlijk naar een heel jaar en dan is het gunstig."
Hij vergelijkt de batterij met zonnepanelen. Ook die investering heb je na een jaar of zeven terugverdiend. Van Ditzhuijzen verwacht een opmars van dit soort batterijen. Ook denkt hij dat overheden subsidies gaan verlenen, zodat steeds meer mensen de energieprijzen in eigen hand kunnen houden.

Proces van lange adem

Of het daadwerkelijk zover komt, durft Erkens niet met zekerheid te zeggen. Het wordt volgens hem sowieso een proces van een lange adem. "Nu is zo'n batterij nog duur en zijn er maar weinig mensen in Nederland die er één hebben. Dat heeft te maken met de salderingsregeling in ons land. Wat je in augustus opwekt, mag je wegstrepen tegen je stroomverbruik in november. Dat geeft geen prikkel om aan de slag te gaan met het opslaan van stroom", zegt Erkens. Volgens het Tweede Kamerlid gelooft de politiek er wel in, maar zijn er nog twijfels of het de investering waard is. Erkens: "De komende jaren moet de techniek zich gaan bewijzen."