Pensioenfonds DSM: 'Geen interne analyse achtergehouden'

Het oude hoofdkantoor van DSM in Heerlen. © L1 (Ralph Souren)
Het pensioenfonds van DSM ontkent dat een interne analyse over de financiële problemen van het fonds is achtergehouden.
Dat meldt PDN, het pensioenfonds van het speciaalchemiebedrijf, op de website.

900 miljoen

Volgens de NRC (+) heeft DSM-bestuurder Edith Schippers in 2019 willens en wetens een stuk achtergehouden waaruit bleek dat DSM een achterstand van 900 miljoen euro had opgelopen op pensioenfondsen. De oorzaak was dat DSM tussen 2006 en 2010 minder premie had afgedragen en vervolgens geen geld beschikbaar had gesteld tijdens een herziening.

Extern verspreiden

Volgens het DSM-pensioenfonds gaat het om een interne analyse van de uitvoeringsorganisatie DPS over de ontwikkeling van de dekkingsgraad van het fonds. 'Het bestuur onderzoekt voortdurend de oorzaken van veranderingen in de dekkingsgraad, zoals het bestuur ook andere relevante ontwikkelingen volgt en analyseert', staat in de verklaring. 'Dergelijke interne analyses monden lang niet altijd uit in een standpunt of beleidsvoornemen van het fonds. Het is daarom ook niet vanzelfsprekend om dit soort interne stukken extern te verspreiden.' Het pensioenfonds benadrukt dat er altijd 'volledige openheid en transparante is geweest en dat alle gevraagde feitelijke informatie is verstrekt'.
Verder schrijft het pensioenfonds dat de pensioenen vanaf dit jaar zijn verhoogd. Het fonds gaat niet in op de miljoenenachterstand.

Ernstig beschadigd

Volgens de VDP, de belangenvereniging van de DSM-gepensioneerden, is het vertrouwen in Schippers 'ernstig beschadigd'.