Provincie doet aangifte van lekken van geheime informatie

Mijnwater BV
Mijnwater © Mijnwater.com
Het provinciebestuur doet aangifte van het lekken van de vertrouwelijke informatie in het Mijnwaterproject. Dat zei gedeputeerde Maarten van Gaans vrijdag tijdens een commissievergadering.
Aanleiding hiervoor is een artikel in Dagblad De Limburger op donderdag.

Maandelijks verlies

In het stuk wordt melding gemaakt dat het Mijnwaterproject, waarin het water in de mijngangen wordt gebruikt om woningen en kantoren in Heerlen en Kerkrade te verwarmen, iedere maand een verlies van een half miljoen euro lijdt. Dat zou blijken uit geheime stukken die door de krant zijn ingezien. De gedeputeerde wilde vrijdag inhoudelijk niet ingaan op dit bedrag.

40 miljoen

Binnenkort moet het provinciebestuur opnieuw beslissen over een grote financiële bijdrage. Er is 100 miljoen nodig, waarvan 40 miljoen van de provincie. De andere 60 miljoen moeten komen van partner Enpuls, een dochter van netbeheerder Enexis.

Grote zorgen

Tijdens een commissievergadering bleek dat er grote zorgen zijn over alle risico's van dit project. Dries Lodewijks van de VVD: "Het voelt als kiezen tussen twee kwaden. Doorgaan is onverantwoord, stoppen lijkt ook onverantwoord." In dat laatste geval zouden alle bedrijven en woningen die nu al zijn aangesloten op het mijnwater de dupe worden."

Levensvatbaar

Gedeputeerde Van Gaans erkende dat er veel onzekerheden zijn die horen bij de opstartfase. "Een meerderheid in de commissie is voorzichtig positief, ondanks flinke risico's. Het project is levensvatbaar en wordt ooit gezond maar dan moeten we nu wel stappen gaan zetten." Half februari nemen Provinciale Staten een besluit over de gevraagde investering van 40 miljoen.