'DSM-bestuurder hield slechte cijfers pensioenfonds achter'

Het logo van DSM bij het oude hoofdkantoor in Heerlen © ANP
DSM-bestuurder Edith Schippers heeft een vertrouwelijke verklaring achtergehouden over de financiële problemen van het DSM-pensioenfonds en de rol die het speciaalchemiebedrijf hierbij heeft gespeeld.
Daardoor was het voor pensionado's onbekend dat hun lagere pensioenen deels waren veroorzaakt door de lage afdrachten van DSM aan het pensioenfonds. Dat blijkt uit onderzoek van de NRC (+).

900 miljoen

VVD-coryfee Schippers trad in 2019 aan bij het pensioenfonds van DSM. Volgens de krant kreeg ze toen een analyse te zien waaruit bleek dat DSM een achterstand van 900 miljoen euro had opgelopen op pensioenfondsen. De oorzaak was dat DSM tussen 2006 en 2010 minder premie had afgedragen en vervolgens geen geld beschikbaar had gesteld tijdens een herziening. Tot die tijd had DSM een van de rijkste ondernemingspensioenfondsen van het land.
Uit onderzoek door NRC blijkt ook dat voormalig DSM-topman Feike Sijbesma in 2016 als enige van heel DSM een extra storting van 2,2 miljoen euro in zijn pensioenpot ontving. Gewone werknemers kregen zo'n extra storting niet.
Deze analyse - die de NRC in het bezit heeft - is door de oud-minister willens en wetens verborgen gehouden, zo schrijft de krant.

'Ernstig beschadigd'

Meerdere gepensioneerden hebben lucht gekregen van het stuk en eisen dat Schippers de analyse alsnog openbaar maakt. Het VVD-kopstuk is dat niet van plan en volgens Schippers is het 'niet aan de orde'. Volgens de VDP, de belangenvereniging van de DSM-gepensioneerden, is het vertrouwen in Schippers 'ernstig beschadigd'.