Teruglezen: Code oranje afgelopen, veel sneeuw in Limburg

Sneeuw in Zuid-Limburg. © L1
Waar donderdag nog hele delen van Limburg groen bleven, ligt er vrijdag bijna overal sneeuw.
Hieronder lees je alles terug van het liveblog van vrijdagochtend- en middag.

17:19 - Code oranje afgelopen

Het Koninklijke Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft code oranje eerder beëindigd. In plaats van 18:00 uur heeft het KNMI iets na vijf uur de waarschuwing voor code oranje opgeheven. Wel geldt nu code geel vanwege gladheid door sneeuwresten en/of door bevriezing van natte wegen. Dit eindigt zaterdagochtend om 11:00 uur.

17:08 - Eerste files op snelwegen

Door de sneeuwval ontstaan inmiddels de eerste files op de Limburgse snelwegen. Zo staat er op de A2 in zuidelijke richting tussen Elsloo en Maastricht-Noord een file van zo'n zeven kilometer. Iets zuidelijker, tussen Maastricht-Zuid in de richting van Luik, staat er bij Eijsden een file van ruim vijf kilomter. Ook op de N278 van Aken richting Maastricht staat een file van ongeveer drie kilometer.

15:35 - Sneeuwpret op het schoolplein

Op basisschool John F. Kennedy in Maastricht hadden de kinderen sneeuwpret op het schoolplein. Er werden volop sneeuwballen gemaakt en na elkaar gegooid. Ook werd er een sneeuwpop gemaakt.

14:57 - Veel files op Limburgse wegen

De sneeuw en gladheid zorgen voor veel files op de Limburgse wegen. Met name richting het zuiden van de provincie staat het verkeer op diverse wegen, waaronder de A2, vast. Kijk hier voor de actuele verkeersinformatie.
Er wordt volop gestrooid maar niet alle wegen zijn al helemaal schoon, zoals je ziet op de beelden hier.

14:47 - MVV - Heracles afgelast

Het voetbalduel in de eerste divisie tussen MVV en Heracles gaat vrijdagavond niet door. Er ligt zo'n vijf centimeter sneeuw op het kunstgrasveld in Maastricht. De spelersbus van Heracles Almelo was al ter hoogte van het vliegveld op de A2 en kon na de afgelasting rechtsomkeer maken. Lees het hele bericht hier.

14:36 - Problemen met ophalen afval

In een aantal Limburgse gemeenten is er vanwege de sneeuwval op vrijdag problemen met het ophalen van afval. De wegen zijn op sommige plekken zo slecht begaanbaar dat medewerkers van de afvaldienst problemen ondervinden. In onder andere de gemeente Echt-Susteren en Weert is het mogelijk dat de duobakken niet zijn geleegd en de afvalzakken niet opgehaald.

14:12 - Code oranje tot 18:00 uur

Het KNMI heeft code oranje voor de gladheid door de sneeuw in Limburg verlengd tot 18.00 uur. Met name in de zuidelijke helft van Limburg zijn er nog flinke sneeuwbuien. Het verkeer moet rekening houden met een langere reistijd.

13:32 - Bijna zeven centimeter

In Echt is er tot half twee bijna zeven centimeter sneeuw gevallen. Petra Vogel uit Echt was benieuwd en stak de rolmaat in de sneeuw.
In Echt is er 7 cm sneeuw gevallen. © Petra Vogel

12:46 - Aanschuiven op Limburgse wegen

Door de sneeuwval is het op meerdere wegen in de provincie druk. Zo zijn er files op de A2 en op de A73. Klik hier voor de actuele stand van zaken op de Limburgse wegen.

12:43 - Veld MVV vanmiddag gekeurd

De wedstrijd van MVV tegen Heracles Almelo gaat vooralsnog door. Het veld in Stadion de Geusselt in Maastricht wordt vanmiddag gekeurd. Aan de hand van de actuele weerberichten zal dan mede worden bepaald of de wedstrijd door zal gaan.
Het veld in het stadion van MVV kleurt nog wit. Voorlopig wordt er nog niet geveegd. Pas als het niet meer sneeuwt, wordt het veld schoongemaakt.

12:34 - Wedstrijd Fortuna vrouwen afgelast

Door de weersomstandigheden is het veld in het Fortuna Stadion niet bespeelbaar vanavond. De wedstrijd voor de Fortuna vrouwen tegen PEC Zwolle is afgelast. De wedstrijd wordt op een later tijdstip ingehaald.

12:31 - Winter in Maastricht

De sneeuw levert mooie plaatjes op vanuit Maastricht. Astrid Schraven deelt op Twitter een viertal foto's van winter in de provinciehoofdstad.

12:27 - Luifels sneeuwvrij gemaakt in Valkenburg

Ook Valkenburg is vrijdagochtend wit gekleurd. Een van de horecaondernemers van de vele terrassen in het Geulstadje maakt de luifel van zijn zaak sneeuwvrij.

12:14 - Ook vanmiddag en vanavond nog gladheid

Het KNMI verwacht dat er vrijdagmiddag nog vooral in het zuiden kans is op gladheid door de sneeuw. Vanavond wordt het geleidelijk overal droog, maar blijft er toenemende kans op gladheid.

11:54 - Geen amateurvoetbal?

Het wordt nog spannend of er dit weekend gevoetbald kan worden in Limburg. Veel velden liggen onder een goede laag sneeuw. Als dat zo blijft, wordt spelen lastig.
Dit voetbalveld is voorlopig onbespeelbaar © L1

11:36 - Blikschade door gladheid

De waarschuwing was er al, en nu zijn meldingen van de eerste glijpartijen op de weg. In Berg en Terblijt zijn er door de gladheid twee auto's op elkaar gebotst. Buiten blikschade en misschien wat schrik lijkt het gelukkig allemaal mee te vallen.
Botsing door gladheid © L1

11:16 - Alles vliegt nog op Maastricht Aachen Airport

Op het vliegveld zijn ze druk in de weer om alles sneeuwvrij te maken, en te houden. En dat gaat ze goed af; alle vluchten kunnen volgens schema landen en vertrekken. Ze waren goed voorbereid want gisteren hebben ze geoefend.

10:40 - Weer of geen weer, hardlopen doe je gewoon

Veel mensen blijven binnen als het sneeuwt maar je hebt ook bikkels. In de buurt van Maastricht komen we deze hardloper tegen.

10:00 - Code oranje gaat in

Om 10:00 uur gaat voor Limburg code oranje in, meldt het KNMI. Het is dus oppassen als je de weg op gaat. Eerder waarschuwde Rijkswaterstaat al voor gevaarlijke omstandigheden op de weg in vooral het midden, oosten en zuiden van het land. Lees hier meer.

09:42 - Dikke vlokken in Weert

In Weert valt, voor de tweede dag op rij, sneeuw. Dikke vlokken, zelfs.

09:27 - Veiligheidsregio waarschuwt voor gladde wegen

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg waarschuwt iedereen die de weg op gaat. Door de verwachte sneeuw en gladde wegen kunnen er zeer gevaarlijke situaties ontstaan. Ga alleen de weg op als het moet.
Lees hier het uitgebreide weerbericht.