Vrijdag code oranje om gladheid en winterse buien

Drukte op de A73 door sneeuwval, 19 januari 2023. © Fer Traugott
Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft voor vrijdagochtend- en middag code oranje afgegeven vanwege gladheid en winterse buien.
Volgens het KNMI kan er vrijdagochtend, vanaf ongeveer 10:00 uur, zo'n vijf tot acht centimeter sneeuw vallen. "Donderdagavond, -nacht en vrijdagochtend krijgt het winterse karakter de overhand. Hierdoor is er in het hele land, met uitzondering van de kuststrook, kans op gladheid door winterse buien en/of bevriezing van natte wegen en geldt code geel", aldus het KNMI.

Code oranje

Code oranje geldt vrijdag van 10:00 tot 14:00 uur. Volgens Meteo Limburg schommelt de temperatuur vrijdag tussen de nul en drie graden met een koude wind uit het zuidoosten. Het hele weerbericht is hier terug te lezen.

Files

Donderdagochtend zorgde de sneeuw, naast mooie plaatjes, al voor veel overlast. Zo waren er behoorlijk wat files op de Limburgse snelwegen. De grote drukte op de wegen was echter ook deels te verklaren door een staking in het ov. Zo reden er ongeveer 35 tot 40 procent minder bussen dan normaal. Ook vrijdag gaan buschauffeurs, conducteurs en machinisten weer staken voor een betere cao.
Arriva adviseert reizigers die de bus willen nemen om alternatief vervoer naar hun bestemming te regelen.