Horst verwarmt loods met eikels

Eikels © iStock
De gemeente Horst aan de Maas verwarmt een gemeenteloods met eikels die van straat worden geplukt. Horst is de tweede gemeente die gebruik maakt van deze vorm van verwarmen.
"We hebben 13.000 eikenbomen, dus de brandstof hebben we gewoon binnen de eigen gemeente", legt Hans Sillekens, beheerder buitendienst van de gemeente Horst aan de Maas, uit.

Van het asfalt

Om de loods een heel jaar verwarmd te houden, is er 25 tot 50 kuub eikels nodig. "We vegen alleen eikels op die op stoepen en fietspaden liggen. En uit een deel van de berm. Maar de eikels die in de bossen liggen, zijn gewoon voor de dieren", stelt Sillekens. "We gebruiken nog geen derde van alle eikels die aan de bomen komen."

Niet schadelijk

De kachels waar de eikels in worden verbrand, zijn afkomstig uit Oostenrijk. "De kachels bevatten filters waardoor er geen schadelijke stoffen vrijkomen. De uitstoot is, net als een gasketel, slechts waterdamp."
Na de gemeente Sint-Anthonis uit Brabant is Horst aan de Maas dus de tweede gemeente in het land die een dergelijk systeem heeft.