Ouders willen basisschool in Griendtsveen overnemen

Ouders voor basisschool De Driehoek © (L1) Ruud van Broekhoven
Basisschool De Driehoek in Griendtsveen wordt misschien wel overgenomen door ouders uit het dorp. Het gaat dan om verzorgers die een kind op school hebben.
Met een eigen stichting willen de ouders op zoek gaan naar een nieuwe bestuurder en is het mogelijk dat dorpsbewoners in de raad van toezicht komen. Zo lijkt de school gered van een sluiting. Deze constructie is overigens niet nieuw. In Nederland zijn er 7500 scholen waar geen professioneel bestuur leiding geeft op een school.

Voorgenomen sluiting

Basisschool De Driehoek kampt al jaren met een laag aantal leerlingen. De school telt 44 kinderen die in drie groepen les krijgen. Scholenkoepel Dynamiek heeft daarom het voornemen om de school te sluiten aangekondigd.
Vorig jaar heeft de koepel nog onderzocht of een onderwijsinstelling de school wilde overnemen, maar dat leverde niets op. De Medezeggenschapsraad (MR) van de school is tegen sluiting en wil nu met een eigen bestuur de enige basisschool in het dorp overnemen.

Rendabel

Ouders denken dat de school ook in de toekomst rendabel kan blijven. "We zitten ruim boven het wettelijk aantal verplichte leerlingen en dat gaat alleen nog maar groeien", aldus de Ieke van Vegchel van de Medezeggenschapsraad.

Vergrijzen

Mocht de school toch sluiten dan moeten de kinderen naar een andere school, buiten het dorp. Naast dat veel leerlingen niet meer zelfstandig naar school kunnen gaan, zien ouders ook dat de leefbaarheid van het dorp achteruit gaat. "We proberen het dorpskarakter vast te houden. Bewoners hier kiezen daar juist voor. Met het verdwijnen van de school verwachten wij dat veel jonge gezinnen vertrekken en dat Griendtsveen snel zal vergrijzen", zegt Van Vegchel.

Niet netjes

Scholenkoepel Dynamiek wil nog niet reageren. Volgende week heeft de bestuurder een gesprek met de ouders. In een reactie laten ze weten het niet netjes te vinden om vooraf een reactie te geven.