Misbruik oppasouders: 'Slachtoffers hebben geleden'

Stockfoto © Istock
De zeven kinderen van 1 tot 6 jaar, die slachtoffer werden van een stel dat vergaand seksueel misbruik met hen pleegde, hebben "geleden, stuk voor stuk".
Bij de rechtbank in Den Bosch werden donderdag slachtofferverklaringen voorgelezen.

Films van misbruik

De 54-jarige Nancy D. uit Herkenbosch heeft bekend dat zij tussen 2019 en 2021 zeven kinderen misbruikte. Dat deed ze als oppas, terwijl haar partner Peter S. (59) uit Beegden via een beeldverbinding meekeek en opdrachten gaf wat ze met de kinderen moest uitvoeren. Ook maakte ze films van het misbruik als S. niet meekeek. Die beelden bewerkte ze ook voor hem. Ook S. bekende de feiten grotendeels.
Het misbruik ging enorm ver. Verscheidene advocaten benadrukten dat er in Nederland geen zaken zijn met vergelijkbaar schokkend seksueel misbruik.

Gedrogeerd

De 16-jarige dochter van Nancy D. geldt als het achtste slachtoffer. Zij werd twee keer gedrogeerd door haar moeder. Of zij in die toestand ook daadwerkelijk is misbruikt, weet ze niet. "Ik zal nooit weten wat er met me is gebeurd terwijl je mij hebt gedrogeerd. Ik kan je niet meer vertrouwen op je woord en dat ga ik ook nooit meer doen."

Meest kostbare bezit

Een van de ouders zei in een verklaring dat ze "hun meest kostbare bezit aan D. heeft toevertrouwd. Dat vertrouwen is op de meest gruwelijke wijze misbruikt. De verdachte wilde niet eens oppassen. Ze verklaarde dinsdag zelfs dat ze een hekel had aan oppassen. Haar enige doel was misbruik."

Ergste nachtmerrie

De families van de kinderen waren dinsdag niet naar de bespreking van de feiten gekomen. Enkele familieleden waren er donderdag wel. Zij zaten in een aparte zaal in het gerechtsgebouw. In hun verklaring werd gesproken over mensonterende omstandigheden. "Kinderen huilden van pijn en angst. Ze waren zichtbaar bang door een blinddoek, door de strenge toon waarop ze werden aangesproken en door de hardhandige manier van vastpakken." Veel ouders zijn bang dat beelden ervan alsnog uitlekken. Nancy D. reageerde met spijt: "Ik veranderde in een vreselijk persoon, ik werd uw ergste nachtmerrie."
Voor de zedenzaak zijn vier dagen uitgetrokken. Donderdagmiddag zullen gedragsdeskundigen verklaren over de psychische toestand van de verdachten. Maandag klinken de strafeisen, de uitspraak is 13 maart.